Gemeente Breda

Akkoord over bouw nieuwe station Breda

Het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft op dinsdag 10 juni samen met NS Poort en ProRail, de Realisatieovereenkomst ondertekend voor de bouw van het nieuwe Openbaar Vervoer Terminal Complex (OVTC) in Breda: één van de zes Nieuwe Sleutel Projecten van het Rijk. Daarmee worden meteen afspraken gemaakt over de voorbereiding, doorontwikkeling, aanbesteding en uitvoering van het complex.

Ook tekent de gemeente met NS Poort en ProRail een overeenkomst waarin afspraken staan over de verdeling van de kosten en het beheer van het nieuwe station en een verkoopovereenkomst met NS Poort ten aanzien van percelen bouwgrond gelegen onder het complex. Tenslotte tekent de gemeente een zogenaamd Addendum met de Rijkspartners (VROM en V&W) als aanvulling op een eerder gesloten overeenkomst in mei 2006.

Deze ondertekening is het resultaat van een periode van intensieve onderhandelingen tussen de drie partijen. Met de ondertekening is een mijlpaal bereikt in het project Via Breda: de transformatie van een gebied van 160 hectare in de Bredase Spoorzone. Met de ondertekening is de basis gelegd voor de daadwerkelijke bouw van het nieuwe station in Breda, een belangrijke pijler in de ontwikkeling van Via Breda én van de aansluiting van Breda op het netwerk van hogesnelheidstreinen. Deze verbinding met het Europese netwerk geeft Breda, en daarmee de Brabantse regio, een sterke impuls om zich hoogwaardig te ontwikkelen.

Rijksgebouwendienst

De afgelopen periode heeft de architect van het nieuwe complex, Koen van Velsen, het voorlopig ontwerp (VO) dat op 29 juni 2006 door de Bredase gemeenteraad werd vastgesteld, uitgewerkt tot een definitief ontwerp (DO). Dit DO is op 18 oktober 2007 door de Bredase gemeenteraad goedgekeurd. De ministeries van V&W en VROM en de provincie Noord-Brabant ondersteunen actief de ontwikkelingen in Via Breda en dragen in belangrijke mate bij aan de realisering van het nieuwe OVTC. Ten aanzien van de toekomstige kantoorruimte is nu bekend dat de Rijksgebouwendienst een deel van het complex gaat huren. Het is de bedoeling dat de Belastingsdienst in de OVTC wordt gevestigd. In het Stationskwartier zal op termijn een gerechtsgebouw gerealiseerd worden.

Alle vervoersmodaliteiten

In het nieuwe stationscomplex komen alle vormen van vervoer samen. Naast de normale treinen stopt hier in te toekomst de shuttle die verbinding maakt met het net van hogesnelheidstreinen tussen Nederland en de rest van Europa. Daardoor is het in de toekomst mogelijk om in 20 minuten van Breda naar Rotterdam of Antwerpen te reizen en binnen het uur van Breda naar Amsterdam of Brussel.

Verder doen de stads- en streekbussen het nieuwe terminal complex aan. Het plan voor het nieuwe OVTC behelst een geheel overkapte trein- en busterminal van 7.000 m2 met 9.000 m2 bijbehorende commerciële ruimten, 147 woningen, 22.000 m2 kantoren, 720 parkeerplaatsen op het dak en een bewaakte fietsenstalling van 2.900 m2. Door extra subsidie van het Rijk en de provincie Noord-Brabant heeft het ontwerp de kwaliteit gekregen die past bij de Nieuwe Sleutel Projecten, hetgeen zich vertaalt in bijzondere allure in het ontwerp: extra ruimten, luxere afwerking, meer comfort etc.

Afspraken

In de Realisatieovereenkomst OV Terminalcomplex zijn de afspraken vastgelegd over de manier waarop de gemeente Breda, NS Poort en ProRail met elkaar samenwerken om uiteindelijk de bouw van het nieuwe OVTC in Breda te realiseren. Ook zijn afspraken gemaakt over de opdrachtverstrekking van de gemeente Breda en NS Poort aan ProRail. ProRail wordt daarmee de uitvoerende organisatie en daarom zijn ook de voorwaarden vastgelegd waaraan ProRail zich bij de uitvoering van haar opdracht moet houden.

Aanbesteding

Verwacht wordt dat het werk in het 2e kwartaal 2009 wordt aanbesteed. Direct daarna start vervolgens de uitvoering van het project. De werkzaamheden voor de ruwbouw van de nieuwe passagierstunnel zijn al gestart. Volgens de huidige planning zal het gehele Terminal complex in het 2e kwartaal 2012 gereed moeten zijn.

Amsterdam, 10 juni 2008