BOVAG

10-06-2008
'Fiets moet hoger op politieke agenda'

CDA- kamerleden Joop Atsma en Frans de Nerée en BOVAG-voorzitter Jan Ploeg brachten gisteren een werkbezoek aan de Batavus-fabriek in Heerenveen. De heren pleitten er eendrachtig voor om de fiets hoger op de politieke agenda te zetten. Het is jammer dat er in het rijksbeleid alleen maar over fietsdiefstal wordt gesproken en niet over de fiets als groen alternatief, aldus Jan Ploeg.

Kamerlid Atsma werkt momenteel aan een initiatiefnota waarmee de fiets een volwaardige plaats krijgt op de politieke agenda. Bij Batavus kreeg hij de gelegenheid zijn plannen nog eens goed af te stemmen met fabrikant en wederverkopers (verenigd in BOVAG). Atsma: In het rijksbeleid komt de fiets nauwelijks voor. Dat is een gemiste kans. Niets groeners dan de fiets en alleen al daarom verdient de fiets meer aandacht in Den Haag. Atsma pleit onder meer voor een verruiming van de bedrijfsfietsregeling, zodat de elektrische fiets voor meer forensen als groen alternatief bereikbaar wordt. Het CDA-kamerlid: Daarnaast wil ik dat er nog meer mogelijkheden komen om fietsdiefstal tegen te gaan. Dat is immers een hele grote ergernis en vaak het begin van veel meer ellende.

Een initiatiefnota is een instrument voor de Tweede Kamer om zelf beleid te maken. Als de Kamer de nota steunt, is de inhoud per definitie kabinetsbeleid. BOVAG, als belangenbehartiger van de fietsretail en fietsconsument, steunt het initiatief van Joop Atsma van harte. Jan Ploeg, die als oud-gedeputeerde van Friesland een thuiswedstrijd speelde in Heerenveen: BOVAG staat voor mobiliteit in de breedste zin van het woord en vindt in dat kader dat de fiets meer politieke steun verdient. We zijn vurig pleitbezorger van ketenmobiliteit. De fiets is daarin van niet te onderschatten betekenis. Soms is de auto het meest geschikt, soms de fiets, soms de trein. Vaak een combinatie. De fiets is nu een ondergeschoven kindje bij de politiek.
Gelukkig belooft staatssecretaris De Jager in zijn zogenoemde vergroeningsbrief in EU-verband te zullen pleiten voor het instellen van het lage BTW-tarief voor alle groene zaken. Wel, de fiets is groener dan groen. Wat ons betreft gaan alle fietsgerelateerde producten en diensten dus zo snel mogelijk in dat lage BTW-tarief vallen, aldus Ploeg.

Op de foto:
V.l.n.r.: Joop Atsma en Frans de Nerée (beiden CDA-kamerlid) en Jan Ploeg (bondsvoorzitter BOVAG) werden ontvangen door Rob Beset, algemeen directeur Batavus.
Bron: Persbericht BOVAG en RAI Vereniging
Datum: 10-06-2008