Persberichten Eemland zuid, 12.15 uur

Utrecht, 10-06-2008

Handen omhoog

AMERSFOORT Aan het begin van de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 juni wist een dief zich betrapt: hij gaf zich over met zijn handen omhoog.

Rond 01.00 uur meldde een getuige aan de politie dat een jongeman op de Celsiusstraat een straatnaambord aan het stelen was. Agenten gingen ter plaatse en troffen bij de betreffende paal een fiets en gereedschap aan. Toen de agenten in de omgeving naar de verdachte wilden gaan zoeken, kwam plotseling een man met zijn handen omhoog uit de struiken. Hij verklaarde direct het bord als aandenken te hebben willen stelen. Daarop werd de verdachte, een 20-jarige man uit Amersfoort, aangehouden. Het gereedschap werd in beslag genomen. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau en is daar ingesloten.

Verloop onderzoek in openlijk geweld en vernieling tijdens oud en nieuw

WOUDENBERG De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de daders van vernielingen en geweld richting de politie in de nacht van oud en nieuw rondom De Nieuwe Poort. Hierbij liepen twee agenten hoofd- en beenletsel op. In de loop van de afgelopen maanden werd rechercheonderzoek gedaan. In samenwerking met de gemeente werd op 19 januari 2008 een brief verspreid onder alle bewoners van Woudenberg. Zij werden opgeroepen om informatie over de gepleegde strafbare feiten te melden.

Vier politieagenten hielden in de nacht van oud en nieuw toezicht bij de Nieuwe Poort. Aanleiding voor dit toezicht was een flink aantal vernielingen tijdens de jaarwisseling 2006-2007. Al snel na middernacht werd de sfeer grimmig onder een groep van zon 150 tot 200 aanwezigen van uiteenlopende leeftijd. Zwaar vuurwerk werd gegooid in de groep aanwezigen en richting de agenten en een ruit van een winkel op De Nieuwe Poort werd vernield. De agenten vroegen direct om bijstand en de te hulp geschoten agenten werden vervolgens uitgescholden, bekogeld met volle flessen drank, bierkratten, stenen en zwaar en/of illegaal vuurwerk. Twee politievoertuigen werden beschadigd. Een agent werd getrapt op zijn been en met een krat geslagen. Een andere agent kreeg een volle fles drank tegen het achterhoofd en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis.

De aanwezigheid van de Mobiele Eenheid bleek noodzakelijk om de vernielingen en geweld richting de agenten zo snel mogelijk te stoppen. Kort na de inzet van de ME keerde de rust terug. Uiteindelijk bleek er in Woudenberg rondom de jaarwisseling sprake van een halvering (-52%) van het aantal vernielingen in vergelijking met het jaar daarvoor. Het geweld richting politiepersoneel en het letsel bij de agenten overschaduwde echter deze positieve uitkomst.

Op basis van onderzoek, getuigenverklaringen en binnengekomen informatie werden drie personen aangehouden en verhoord. Op 22 januari werd een 20-jarige Woudenberger aangehouden op verdenking van vernieling. Hij bekende dat hij een prullenbak nabij De Nieuwe Poort had vernield. De gemeente had hiervan aangifte gedaan en na bemiddeling van politie en justitie werd de schade van ruim 700 euro aan gemeenschapsgoed door de verdachte vergoed aan de gemeente. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een dagvaarding om zich voor de rechter te verantwoorden.

Op 18 maart werd een 23-jarige man uit Woudenberg aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en geweld tegen de politie. Op 25 maart werd een 27-jarige man uit Woudenberg eveneens als verdachte gehoord. Proces-verbaal is opgemaakt tegen de twee mannen en het dossier is inmiddels overgedragen aan het openbaar ministerie.

Diefstal portemonnee

LEUSDEN Op maandag 9 juni werd een bejaarde vrouw van haar portemonnee bestolen.

Rond 11.45 uur wilde een 78-jarige vrouw bij een woning aan de Egger naar binnen gaan. Terwijl zij bij de voordeur stond, werd zij in gebrekkig Nederlands door een man aangesproken. De bejaarde vrouw vertrouwde het niet en wilde weglopen. Nog voordat zij dat kon doen, griste de man haar portemonnee uit het mandje op haar rollator en rende weg.

De verdachte was een negroïde man van rond de 30 jaar oud, ± 1.75 meter, gezet postuur, opvallend rond gezicht en zwart kort haar. Hij droeg een donkergroen poloshirt met zwarte randen.

Aan getuigen van de diefstal of aan mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Autokraak

AMERSFOORT Aan het begin van de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 juni werden twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een autokraak.

Rond 00.35 uur kreeg de politie de melding dat op de Sperwerhorst een autokraak werd gepleegd. Agenten spraken ter plaatse met een getuige en die wees hen op een woning waar de verdachte naar binnen was gegaan. In de betreffende woning bevonden zich een 42-jarige en 46-jarige man beiden uit Amersfoort. Zij werden aangehouden en voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. Uit de opengebroken auto bleek een navigatiesysteem te zijn gestolen.

Hennepkwekerij

AMERSFOORT De politie heeft op maandag 9 juni een hennepkwekerij opgerold.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie stelde de politie rond 14.30 uur een onderzoek in een woning aan de Rietzangerstraat in. In de woning werd een hennepkwekerij van bijna 300 planten aangetroffen. De planten en kweekapparatuur werden in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar wie de eigenaar van de kwekerij is.

Let op de handtas

AMERSFOORT/LEUSDEN In de afgelopen anderhalve maand zijn meerdere fietsers het slachtoffer geworden van diefstal van hun tas. De politie adviseert om tijdens het fietsen de portemonnee of handtas onder of in de kleding mee te nemen en niet (zichtbaar) in bijvoorbeeld een fietstas of achterop de bagagedrager te vervoeren.

Tussen 29 april en 3 juni zijn zeven inwoners van Amersfoort en Leusden het slachtoffer geworden van een brutale tasjesroof waarbij in vrijwel alle gevallen de onbekende verdachte naast het slachtoffer kwam fietsen en de tas, al rijdende, uit de fietstas of vanaf de fiets meenam. De diefstallen vonden plaats op de Havik, de Leusderweg, de Boldersstraat, de Magelhaenstraat, de Bisschopsweg , de Printerweg in Amersfoort en het Hoefijzer in Leusden.

In enkele gevallen konden de slachtoffers een signalement verstrekken. Het ging daarbij om een verdachte die ongeveer 1.65 à 1.70 meter lang was, een lichtgetint uiterlijk had en kort (mogelijk opgeschoren) donker haar had. In één geval droeg de verdachte een wit petje op het hoofd.

Aan getuigen van een beroving of aan slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van Eemland zuid via het telefoonnummer 0900-8844.