DBC Onderhoud

DBC Informatiesysteem (DIS) vanaf 1 juli bij DBC-Onderhoud

Per 1 juli neemt DBC-Onderhoud conform planning het beheer van het DIS over van het ministerie van VWS. Het landelijke DBC-informatiesysteem (DIS) verzamelt alle informatie over DBCs. Het bevat cruciale informatie over onder meer de geleverde zorg, de kosten ervan en GGZ-instellingen. De informatie over DBCs is bedoeld om te kunnen sturen op de kosten en de kwaliteit van de zorg. De actuele wachtlijstinformatie is vanaf 1 juli 2008 niet meer beschikbaar via het DIS.

Afspraken hiertoe zijn reeds in het afgelopen najaar gemaakt op verzoek van het ministerie van VWS en na uitgebreid overleg tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) , GGZ-Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitaire Centra (NFU), de Orde van Medisch Specialisten en DBC-Onderhoud. DBC-Onderhoud heeft vanaf 1 juli 2008 de verantwoordelijkheid voor de aansturing van de project- en exploitatie-organisatie. De aankomende periode wordt gebruikt om enkele functies over te nemen en in te richten bij DBC-Onderhoud. Om de continuïteit te waarborgen, is een geleidelijke overgang gewenst.

Voorwaarden gebruik DIS-gegevens
Tegelijk met de overdracht van het beheer van het DIS naar DBC-Onderhoud zijn de voorwaarden voor het gebruik van de gegevens uit het DIS beschreven. De NZa legt vast wie welke gegevens mag ontvangen voor publieke taken. Daarbij gaat het om instellingen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CVZ, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, DBC-Onderhoud zelf, de NZa en het ministerie van VWS. Hier ligt wetgeving aan ten grondslag. Voor privaat gebruik van DIS-gegevens is de instemming van de zorgaanbieder - of diens vertegenwoordiger - noodzakelijk. De private informatieaanvragen vinden plaats bij de betrokken branchepartijen.

Organisatie en bestuur
Om de taken van DBC-Onderhoud voor het DIS goed te scheiden van de onderhoudstaken, wordt binnen DBC-Onderhoud een speciale Commissie van toezicht DIS ingesteld. Deze beoordeelt periodiek de werkzaamheden van het DIS aan de hand van audits. Deze commissie wordt samengesteld via voordrachten van het veld en van DBC-Onderhoud. Rapportages vinden plaats aan het bestuur van DBC-Onderhoud.

Voor vragen over DIS kunt u contact opnemen met:

Projectorganisatie DIS
Postbus 3190
2280 GD Rijswijk
Telefoonnummer: 070-3756030
Faxnummer: 070-3756040
Emailadres: project.dis@logica.com

Kijk ook op www.disportal.nl.

© DBC-Onderhoud