Waterschap Regge en Dinkel


Deurningerbeek geopend

De nieuwe beek is klaar! En dat hebben we op 9 juni samen bij de Deurningerbeek gevierd: buurtbewoners en waterschap.

Het project
In december 2005 gingen waterschap Regge en Dinkel en bewoners van Deurningen met elkaar in gesprek over de toekomst van de Deurningerbeek. In de tien ateliers die toen werden georganiseerd, ontstond in overleg tussen bewoners en waterschap een informele planschets voor de vernieuwde beek. Die schets werd vervolgens in voortdurend overleg steeds concreter gemaakt. Waterschap en bewoners hebben elkaar na de start in 2005 van dit traject regelmatig ontmoet op inloopavonden en aan de keukentafel bij mensen thuis.

dsc_0377-webkwaliteit.jpg (148 Kb) dsc_0375-webkwaliteit.jpg (164 Kb)

De nieuwe beek is klaar! En dat hebben we op 9 juni samen bij de beek gevierd: buurtbewoners en waterschap. We hebben immers samen ontworpen, samen gemaakt en dus vieren we ook samen de succesvolle oplevering van zo'n mooi project!

Bewoners en waterschap
Watergraaf Stefan Kuks en dagelijks bestuurslid van het waterschap Martin Mulder spraken over hoe het was, wat het is geworden en wat daarbij de beleidsmatige doelen waren:

De Deurningerbeek voldeed niet aan de moderne eisen. Er was een brede bodem, beton op de oever, weinig begroeiing, beperkte beschikbare ruimte in eigendom van het waterschap en een beek die was ingesloten door schuttingen en coniferenhagen.

Wat hebben we er samen van gemaakt? Veel aandacht voor meandering, zichtbaar stromend water, beplanting langs de beek en veel aandacht voor beleving van water bij de bewoners.

dsc_0386-webkwaliteit.jpg (115 Kb) dsc_0378-webkwaliteit.jpg (156 Kb)

Provincie
Het waterschap wilde een waterparel laten glanzen en wilde stedelijk water zichtbaar maken en laten beleven. De provincie wilde de ecologische verbindingszone vormgeven en heeft daarom ook een flinke financiële bijdrage geleverd aan het project. Gedeputeerde van water Piet Jansen was ook te gast bij de opening. Hij benadrukte eveneens het belang van het project en het belang van de goede samenwerking tussen burgers en overheid.

Een aanwinst!
Het was een mooi project en een mooie opening, wat nog eens benadrukt werd door de voorzitter van de dorpsraad. "De beek is een aanwinst, niet alleen voor de aanwonenden, maar voor het hele dorp Deurningen." Hades, de jongerenvereniging van Deurningen, uitte de verbeelding van het beekgebied in een fraai graffiti-kunstwerk, dat door de bestuurders werd onthuld als teken van de officiele opening.

dsc_0434-webkwaliteit.jpg (187 Kb)

En het waterschap? Wij zijn blij met extra waterberging, extra natuur en extra beleving van het belang en de schoonheid van water! Dank aan allen die hierbij betrokken zijn geweest!