Senternovem


10-06-2008 | Onderzoeksbureau HydroLogic wil brug slaan naar jongere generatie

HydroLogic, een onderzoeksbureaubureau uit Amersfoort, is projectcoördinator van Lenvis; een door de Europese Commissie goedgekeurd project onder het Zevende Kaderprogramma (KP7). Het project onderzoekt de inzet van nieuwe ICT-tools voor een betere communicatie van overheden met jongeren over waterkwaliteit, luchtkwaliteit en gezondheidsrisico's.

Het project heeft een budget van 3 miljoen euro en wordt uitgevoerd in samenwerking met negen andere industriële partijen en onderzoeksinstellingen in Nederland, Italië, Frankrijk, Portugal en Polen. "Burgers worden real time op de hoogte gehouden van gezondheidsrisico's", vertelt Arnold Lobbrecht, directeur van HydroLogic. Via Lenvis -te raadplegen via computer, mobieltje of PDA - kun je bijvoorbeeld eenvoudig informatie inwinnen over zwemwaterkwaliteit en fijnstof in de lucht. De informatie wordt op interactieve kaarten gepresenteerd.

Arnold Lobbrecht Onderling informatie uitwisselen Het moet ook mogelijk zijn de informatie locatiegericht met GPS op PDA's en mobiele telefoons te raadplegen. Lobbrecht: "Om milieu-informatie vanuit de overheid bij jongeren onder de aandacht te krijgen, moet je inspelen op hun belevingswereld. Vandaar dat we ook gebruikmaken van peer-to-peer technologie zoals die bijvoorbeeld wordt toegepast bij downloadprogramma's voor muziek als BitTorrent en LimeWire. Jongeren kunnen feedback geven op de aangeboden informatie en ook onderling informatie uitwisselen."

Lenvis is één virtueel systeem voor monitoring, modellering, gegevensdistributie, feedback en peer-to-peer technologie dat voor een heel gebied of locatiegericht wordt ingezet. In het systeem staat actuele gezondheidsinformatie die verbandt houdt met water en lucht. Onder meer met behulp van sensoren worden metingen verricht en vervolgens wordt met modellen de verwachte toestand van water en lucht berekend op een bepaalde plek. Ook andere nieuwe technieken worden ingezet: datamining bijvoorbeeld en semantic web, waarbij intelligent agents informatie vergaren.

Waarschuwing bij gezondheidsrisico's
Er zijn drie case studies gepland. De provincie Noord-Brabant communiceert met burgers over hoge waterstanden, zwemwaterkwaliteit, hooikoortsgevoeligheid en fijnstof risico's. Het systeem geeft de actuele situatie weer, geeft prognoses en waarschuwt jongeren bij ontoelaatbare gezondheidsrisico's. In Italië loopt een case in de gemeente Bari, vertelt Lobbrecht. "Deze snelgroeiende universiteitsstad heeft te maken met toenemende luchtverontreiniging, onder meer door industrie en intensief autogebruik." De gemeente, locale gezondheidsorganisaties en het locale ziekenhuis communiceren online met het publiek over luchtverontreinigingen.

De laatste case is gericht op zwemwaterkwaliteit. De kuststrook rond Lissabon in Portugal heeft regelmatig te maken met vervuiling van zeewater door lozingen in rivieren. In de case worden modellen gebouwd en gekoppeld die functioneren met weersgegevens, waterstanden en waterkwaliteitsmetingen. De modellen beschrijven de afvoer uit hoger gelegen gedeelten van de rivieren en het verloop van de waterkwaliteit langs de kust. Er komt een waarschuwingssysteem dat toeristen via PDA's en mobiele telefoons in het zwemseizoen 2009 gaan testen.

Brussel en SenterNovem denken goed mee
HydroLogic is nu in de afrondende fase van de
contractonderhandelingen. "We zijn er als jonge MKB-organisatie erg druk mee. Brussel vraagt veel en we spelen als trekker van het project een centrale rol in het verzamelen en verstrekken van informatie van onze partners", zegt Lobbrecht. "Maar Brussel denkt goed mee en reageert alert", meent hij. "Voordeel is dat we als eens eerder geparticipeerd hebben in Europese projecten en dat ook onze partners veel Europese ervaring hebben."

Lobbrecht heeft ook regelmatig contact gehad met de afdeling EG-Liaison binnen SenterNovem. "De adviseurs geven goede ondersteuning over procedures en details bij de contractonderhandelingen." Het project -start 1 september, looptijd drie jaar - is volgens hem geslaagd als aangetoond wordt dat de overheid met inzet van moderne ICT de brug naar een jongere generatie kan slaan. "En ik hoop dat wij ons netwerk kunnen versterken, want in Europa liggen veel kansen."