MKB-Nederland

10-06-2008
Werkloze vaak onvoldoende opgeleid
(Nieuwsbericht, Persbericht)

Werklozen die via het CWI, UWV of gemeenten in het midden- en kleinbedrijf aan het werk gaan, zijn vaak onvoldoende opgeleid en gemotiveerd. De arbeidsbemiddeling schiet ernstig tekort. MKB-Nederland wil daarom dat staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid minimaal 250 adviseurs inzet om mkb-ondernemers te ondersteunen bij werving, selectie en bemiddeling.

Volgens MKB-Nederland moet er nog heel wat werk worden verzet, wil de werking van de arbeidsmarkt verbeteren. Het is volgens de organisatie niet verwonderlijk dat er nauwelijks sprake is van succesvolle reïntegratieprojecten van werklozen gezien de kwaliteit van het aangeboden personeel. Publieke organisaties zoals CWI, UWV en de gemeenten hebben onvoldoende zicht op de capaciteiten en motivatie van de mensen in de bestanden. Daarbij wordt er volgens de werkgevers onvoldoende gekeken naar de vraag die vanuit het bedrijfsleven bestaat. Dit leidt er onder meer toe dat de positie van de publieke arbeidsbemiddeling steeds verder afbrokkelt. Veelzeggend in dit verband is dat nog slechts 20 procent van de werkgevers met een vacature aanklopt bij het CWI, aldus MKB-Nederland.

Een meerderheid van de bedrijven is geholpen als er één loket voor werving en bemiddeling op regionaal niveau zou zijn, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van MKB-Nederland. Het mkb heeft daarbij vooral behoefte aan een vast aanspreekpunt, een vaste adviseur die het bedrijf kent en die ondersteuning biedt bij werving en bemiddeling.

De ondernemersorganisatie roept staatssecretaris Aboutaleb vanmiddag tijdens haar jaarlijkse Zomerborrel in Den Haag op hiervoor zo snel mogelijk tenminste 250 mensen in te zetten. Ook vraagt MKB-Nederland om de spoedige oprichting van regionale loketten waar werkgevers terecht kunnen voor vacature- en arbeidsbemiddeling. Dit loket zou een combinatie moeten zijn van het CWI, UWV en uitzendbureaus.