Vereniging Nederlandse Gemeenten

Rijk slaat vanaf 2009 basis onder stedenbeleid weg: steden slaan alarm

10.06.2008

Uit de voorbereiding van de rijksbegroting blijkt dat de bereidheid van het rijk tot investeren in de steden vanaf 2009 sterk afneemt. De aangekondigde extra investeringen in de wijken wordt vanaf 2010 gekort en bovendien wordt door de rijksoverheid uitgegaan van een halvering van het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing. Het rijk slaat daarbij de basis van het stedenbeleid weg. Scenarios van het Centraal Planbureau wijzen uit dat de kans op probleemwijken toeneemt als de overheidsinvesteringen op het huidige niveau blijven.

De aanpak van stedelijke vernieuwing in de steden en wijken in Nederland is succesvol.
Het kabinet heeft in haar coalitieakkoord dan ook gepleit voor continuering van het stedenbeleid en intensivering van de wijkaanpak. De kracht van de huidige aanpak is gelegen in het feit dat met een relatief kleine rijksinvestering, ingezet als triggermoney geld gegenereerd wordt bij andere partijen, waardoor een multiplier effect wordt gerealiseerd.
Indien de rijksoverheid de stapeling aan bezuinigingen daadwerkelijk inboekt en het restant aan budgetten opsplitst, zoals de bedoeling is, ontstaat een zeer ongewenste situatie. De rijksinvesteringen in wijken en steden geven juist impulsen aan woningcorporaties, bedrijven, vastgoedfondsen en projectontwikkelaars om mede te investeren. Voor hen speelt een meerjarig commitment van de rijksoverheid een grote rol. Het niet meer bijdragen door de rijksoverheid betekent dan ook niet alleen dat er minder geld beschikbaar komt voor de steden, maar ook dat het vertrouwen in de lokale ontwikkelingen afneemt en daarmee de bereidheid om te investeren in de steden. Lopende, langjarige afspraken tussen gemeenten, corporaties, bedrijven, vastgoedfondsen en ontwikkelaars komen hiermee op losse schroeven te staan.

Uit de voorjaarsnota van het kabinet blijkt dat de thans beschikbare Stedelijke vernieuwingsbudgetten voor de, door kabinet beoogde, versnelling van de stedelijke vernieuwing tekort schieten. Er is juist extra geld nodig. Reden genoeg om de huidige financiering de komende tijd in ieder geval overeind te houden en liever nog te versterken. Alleen een brede aanpak van sociale, fysieke en economische vraagstukken, waarbij rijk en gemeenten en andere partners samenwerken kan garant staat voor een veerkrachtige samenleving. Omdat de sociale problemen in de steden groot zijn en de binnenstedelijke opgave complex zijn, vragen de gemeenten verenigd in VNG, G4 en G-27 aan het kabinet om ook na 2009 bij te dragen aan het vergroten van de investeringen in het wonen, de wijken, de leefbaarheid en het leefmilieu. Met als doel: veerkrachtige en duurzame gemeenten, waar alle inwoners graag wonen en de woonkwaliteit goed is.