Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 10 juni 2008

Overkreditering onmogelijk door nieuwe normen NVB en VFN

Consument nu nog beter beschermd

Door de nieuwe normen die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben opgesteld, is overkreditering bij het verstrekken van consumptief krediet in de toekomst niet meer mogelijk.

NVB en VFN zien de nieuwe normen als een onderdeel van hun reactie op de onrust over de toename van het aantal mensen met problematische schulden. Hoewel VFN en NVB van mening zijn dat ook de oude normen geen aanleiding gaven tot overkreditering, is dat met de aanscherping zeker uitgesloten.

Uitgebreid onderzoek van het CBS naar het uitgavenpatroon van huishoudens in diverse samenstellingen en inkomensklasses vormt de basis voor de nieuwe normen. Met invoering van deze normen wordt ook rekening gehouden met een groter vrij te houden bedrag naarmate het inkomen stijgt. De ervaring leert dat mensen bij het stijgen van het inkomen ook hogere vaste lasten hebben.

De AFM heeft na grondig eigen onderzoek haar steun aan de nieuwe normen uitgesproken en zal bij partijen die niet bij de NVB of VFN zijn aangesloten zorgdragen voor een level playing field. Op deze wijze wordt bereikt, dat voorzover dat al het geval was, consumptief krediet geen oorzaak kan zijn van overkreditering en daarmee ook niet bijdraagt aan problematische schulden.

Banken en financieringsmaatschappijen vragen hun klanten altijd een volledige opgave te doen van alle lopende financiële verplichtingen. Helaas leert de praktijk dat er klanten zijn die niet alle verplichtingen opgeven. Banken en financieringsmaatschappijen hebben nu nog geen mogelijkheden om dergelijke verplichtingen op objectieve wijze vast te stellen. Mede in het belang van het voorkomen van overkreditering wordt daarom het Landelijk Informatiesysteem Schulden gebouwd, dat, naast de reeds beschikbare BKR-informatie, inzicht gaat geven in bijvoorbeeld energie- en huurschulden. Met die aanvullende informatie kunnen kredietverleners nog beter inspelen op enerzijds hun zorgplicht en anderzijds de persoonlijke situatie van de kredietvrager.

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo