Gemeente Harlingen

Friese Havendagen 2008 zonnig, indrukwekkend en goed bezocht 10-6-2008
De Friese Havendagen 2008 vonden plaats op 6, 7 en 8 juni jl. Met een proloog en officiële opening op 5 juni. Uitstekende weersomstandigheden, de aanwezigheid van fraaie schepen en de presentatie van een indrukwekkend programma, dat goed werd bezocht maakten de tweede versie van de Friese Havendagen tot een succes. Het bestuur van de Stichting Friese Havendagen had als doelstelling tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers naar de Friese Zeehavenstad Harlingen te trekken tijdens het driedaagse evenement. Deze doestelling is geslaagd.

De fraaie windjammers en het varend erfgoed alsmede de demonstraties van de Koninklijke Marine en KNRM trokken veel belangstellenden naar de Friese zeehaven. Ook Bjorn Again de beste Abba Coverband ter wereld trok veel publiek. Abba in de haven sloot aan op de finale van het Lanenkaatsen. Onvergetelijk werd de parade van de Franse Compagny Malabar, een Sensation In White achtige muziek en acrobatiek act, die dwars door Harlingen richting de haven trok en vele duizenden mensen met zich mee voerde. In de haven eindigde de tocht in een schuimfestijn waarbij jong en oud zich graag liet verleiden actief mee te doen. Het optreden van Malabar vormde een perfecte afronding van het Straatfestival dat overdag in de stad plaatsvond. De apotheose van de Friese Havendagen 2008 was een vlootschouw van circa 50 prachtige schepen die vanaf de Pollendam voor de rede en Harlingen een groet brachten aan de 120 lange Dar Mlodziezy. Vanaf deze windjammer namen de Commissaris der koningin in Fryslân, John Jorritsma, samen met burgemeester Paul Scheffer van Harlingen en de voorzitter van de Stichting Friese Havendagen Gerrit Ybema de vlootschouw af.
De Friese Havendagen 2008 werden gecombineerd met de juni feestweek van Harlingen. Voorafgaande aan het publieksevenement vond op donderdag 5 juni de proloog van de Friese Havendagen plaats in de vorm van een geslaagd Internationaal Zeehavencongres. Hierover meer op de website: www.harlingenseaportcongress.com
Verder werd tijdens en voorafgaand aan de Friese Havendagen veel aandacht besteed aan projecten voor jongeren. Zo werden jongelui uit Harlingen en leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen in de gelegenheid gesteld mee te varen op de Noorse Windjammer Sorlandet. De Maritieme Academie versterkte tevens haar banden met de Dar Mlodziezy. Verder was er net als in 2004 het Gave Haven project. Dit lesproject met als thema de haven en de beroepsvaart werd afgerond met een bezoek aan de haven van Harlingen door circa 600 leerlingen van de hoogste klassen van basisscholen in Friesland op de vrijdagochtend. De jongelui bezochten niet alleen de aanwezigen schepen maar ook diverse bedrijven in en rond de haven.

De Friese Havendagen worden eens per vier jaar gehouden. De eerste editie vond plaats in 2004.

Een foto-impressie van de Friese Havendagen is te vinden op http://www.d2foto.nl/algemeen/12/122