Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Prijs voor duizendste panellid

10 juni 2008

Digitaal panel stadsdeel Oud-West heeft al 960 leden

Stadsdeel Oud-West experimenteert met digitale democratie. Via het digitale panel oefenen bewoners invloed uit op hun buurt en het stadsdeel. Het duizendste lid kan voor 1000 euro iets voor het stadsdeel laten doen.

Het digitale panel bestaat drie jaar. Er zijn al bijna duizend leden. Het duizendste lid krijgt een beloning van het stadsdeel. Stadsdeelbestuurder communicatie Werner Toonk: "Het duizendste lid krijgt van mij een cheque waarmee diegene voor 1000 euro iets in het stadsdeel kan laten doen voor het `algemeen belang'. Dat kan een bloembak zijn, of een kleine verkeersmaatregel. Bovendien krijgt hij of zij een appeltaart van een bakkerij uit het stadsdeel."

Werner Toonk ziet het panel als een middel om de betrokkenheid te vergroten: "We maken deze buurt samen met de bewoners en ondernemers. De meerwaarde is dat wij als overheid luisteren naar wat de mensen bezighoudt en dat we de resultaten gebruiken bij het maken van keuzes."

De leden vullen tien keer per jaar een lijst met tien vragen in. Alle onderwerpen die het stadsdeel en de buurt aangaan komen aan bod, zoals schone straten, verkeersveiligheid, burenoverlast en fietsparkeren. Alle bewoners en ondernemers kunnen met een paar muisklikken lid worden via de website van het stadsdeel www.oudwest.amsterdam.nl