Nieuw Bestuurslid CARE Nederland Lousewies van der Laan

10/06/2008 13:22

Care Nederland

Den Haag, 10 juni 2008 - Mevrouw (mr.) Lousewies van der Laan is per 1 april 2008 toegetreden tot het Bestuur van Stichting CARE Nederland. Samira Abbos, Bestuurslid van CARE Nederland sinds 2005, trad per 1 april af.

Op dit moment werkt Lousewies van der Laan als Senior Adviseur bij de Verenigde Naties voor de International Strategy for Disaster Reduction. Haar expertise sluit goed aan op het gespecialiseerde mandaat van CARE Nederland: Disaster Risk Reduction, het verminderen van het risico op rampen in ontwikkelingslanden.

"Wat mij bijzonder aanspreekt bij CARE is dat niet alleen noodhulp wordt geboden bij acute rampen zoals recentelijk in Birma, maar dat ook strategisch wordt nagedacht hoe dit soort rampen te voorkomen zijn," zei Lousewies van der Laan. "Je kunt kwetsbare mensen veel effectiever wapenen tegen natuurlijke risico's zoals overstromingen en aardbevingen. Met relatief simpele en goedkope maatregelen, zoals waarschuwingen en evacuatieplannen, onderhoud van dijken en zeeweringen en het naleven van bouwvoorschriften is veel leed te voorkomen. Voorkomen is niet alleen beter dan genezen, het is ook goedkoper."

Lousewies van der Laan groeide op in de Verenigde Staten, België en Duitsland, maar haalde haar meesterstitel in Leiden. In de jaren negentig werkte zij onder meer als projectmanager bij de Europese Commissie voor milieuprojecten in voormalige Sovjetrepublieken en als expert bij de Europese Bank voor Wederopbouw in Londen.

Na als kabinetslid en later woordvoerder van de Nederlandse Eurocommissaris Hans van den Broek gewerkt te hebben, werd zij in 1999 namens D66 gekozen als lid van het Europees Parlement. In 2003 trad ze namens D66 toe tot de Tweede Kamer, waar ze onder meer woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken was. In 2006 werd ze fractievoorzitter van D66.





http://www.carenederland.nl