Dienstenbond CNV

Nieuws

10 juni 2008

Rechter: oude cao mode/sport blijft van toepassing

Naar aanleiding van een aangespannen rechtzaak namens medewerkers van een modeconcern heeft de rechter bepaald dat de oude CAO die gold tot
1 januari 2005 van toepassing blijft op medewerkers die toen in dienst waren. CNV Dienstenbond concludeert dat deze uitspraak de positie van werknemers versterkt om aanspraak te blijven maken op de oude CAO. De slechte CAO die in 2006 is gesloten tussen Mitex en De Unie blijft in dat geval volledig buiten toepassing. CNV Dienstenbond heeft in verband met de uitspraak haar voorstellenbrief voor de huidige onderhandelingen ingetrokken om de nieuwe situatie aan haar leden voor te leggen.

Begin dit jaar hebben we u een keuze voorgelegd. Geen CAO sluiten voordat Mitex terugkomt op de verslechteringen uit de CAO die ze met De Unie heeft gesloten met een grote kans dat er geen CAO tot stand gaat komen. Ofwel de verslechteringen accepteren, maar wel een financiële compensatie vragen voor de verslechteringen. U heeft daarop in meerderheid aangegeven dat u met enige tegenzin toch koos voor de financiële compensatie en het betrokken zijn bij het CAO-overleg. Dit heeft erin geresulteerd dat wij Mitex voorstellen hebben gedaan voor een nieuwe CAO:

Een tweejarige CAO met 2 maal 5% loonsverhoging, waarin 2 maal 1,5% compensatie zit voor de oude CAO;
Afschaffing van de wachtdagen;
Afspraken maken over het verbeteren van zeggenschap van medewerkers; Scholing bevorderen;
Vakbondlidmaatschap aantrekkelijk maken.

Deze voorstellen hebben we op 24 april toegelicht en maandag 26 mei zouden we opnieuw gaan spreken over een nieuwe CAO.

Uitspraak rechter
Tussen 24 april en 26 mei heeft echter een rechter een uitspraak gedaan in een rechtzaak die was aangespannen door een aantal werknemers van een modeconcern tegen hun werkgever. In die uitspraak stelt de rechter dat de oude CAO die liep tot 1 januari 2005 en destijds nog afgesloten werd met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond nog steeds van toepassing is voor medewerkers die voor 1 januari 2005 in dienst waren. Tegelijkertijd zegt de rechter dat er dan geen rechten ontleend kunnen worden aan de cao 2006-2007. Tevens vindt de rechter dat De Unie en de Internetvakbond niet representatief zijn voor de werknemers in de branche. De rechter vindt het aannemelijk dat bij de totstandkoming van een CAO zonder FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond, maar met De Unie en de Internetvakbond niet dezelfde waarborgen voor een bevredigend resultaat bestaan.

Deze uitspraak van de rechter versterkt de positie van werknemers in mode- en sportwinkels en FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond aan de onderhandelingstafel. Lange tijd hebben we volgehouden dat de verslechteringen moeten worden teruggedraaid en dat er in overleg met ons een CAO moest worden gesloten. Dit wordt nu bevestigd door de rechter. In onze voorstellenbrieven voor een nieuwe CAO hadden we echter de praktische weg gekozen om te komen tot een nieuwe CAO en niet meer ingezet op het terugdraaien van de verslechteringen. Daarom hebben FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hun voorstellenbrieven voor de nieuwe CAO ingetrokken, het CAO-overleg opgeschort en willen zij eerst van u horen hoe we nu verder moeten.

Overigens betekent de uitspraak van de rechter helaas niet dat Mitex nu op onze voorwaarden een CAO met ons moet sluiten. Mitex kan er voor kiezen geen CAO te sluiten en daarnaast kan men in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. En voor leden van De Unie en medewerkers die na 1 oktober 2006 in dienst zijn gekomen geldt die nieuwe slechtere CAO gewoon wel.

Doel blijft goede CAO
Doel blijft om te komen tot een nieuwe CAO voor medewerkers in mode- en sportwinkels. Daarover heeft u zich begin dit jaar duidelijk uitgesproken. Vraag is echter of we na de uitspraak van de rechter blijven zitten op de financiële compensatie voor de verslechteringen (2 maal 1,5%) of dat we alsnog die verslechteringen proberen terug te draaien. Dan gaat het vooral om:

Toeslag voor avond en zaterdagmiddag herinvoeren; Overwerktoeslag terugbrengen naar oude niveau;
Wachtdagen afschaffen;
Voor iedereen een gelijke loonstijging;
All-in afspraken afschaffen;
Normale arbeidstijd beperken;
Betaling afhelpkwartiertje herinvoeren;
Terugbrengen flexibiliteit werknemer;
Langer aanzegtermijn roosters.

Eigenlijk is het dus een keuze tussen iedereen algemeen compenseren of de mensen die op bepaalde lastige momenten werken ook extra belonen en de eisen die door werkgevers aan werknemers kunnen worden gesteld te beperken.

Wat nu? U bepaalt
Wederom is het aan u als leden om te bepalen hoe we verder moeten gaan: financiële compensatie van de verslechteringen of terugdraaien van de verslechteringen. CNV Dienstenbond schat in dat beide varianten nog best lastig zullen worden en dat we er niet zomaar uit gaan komen. Verder is CNV Dienstenbond van mening dat de compensatie van 2 maal
1,5% op het eerste gezicht wel interessant lijkt, maar dat daarmee niets verandert aan de slechte CAO. Dagelijks worden werknemers hiermee geconfronteerd: ze worden plotsklaps naar huis gestuurd als er geen werk is, het risico van min-uren wordt bij werknemers gelegd, zieke medewerkers worden 2 dagen niet betaald, overwerk wordt bijna niet meer vergoed, en ga zo maar door.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).