Stichting Aids Fonds

VN-landen kijken hoe ver ze zijn met aidsbestrijding

10-06-2008

In 10 jaar tijd is veel bereikt in de aidsbestrijding. Maar om de strijd voort te zetten, is een nog grotere, langdurige inzet van politieke leiders nodig. Op 10 en 11 juni komen de lidstaten van de Verenigde Naties bijeen om de bevindingen te bespreken uit een rapport van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Het rapport geeft een samenvatting van de aidsbestrijding in 147 landen. Tijdens de tweedaagse conferentie kijken ze naar de doelen die ze met elkaar in 2001 hebben gesteld gericht op het jaar 2015. Om de doelen te kunnen halen was er alleen in 2007 al 18,1 miljard USdollar nodig terwijl er 10 miljard beschikbaar was.

Successen
Het aantal jaarlijkse sterfgevallen door aids neemt af. In 2001 stierven 3,9 miljoen mensen aan aids. Vorig jaar overleden 2,1 miljoen mensen. Ook het aantal nieuwe besmettingen met hiv neemt af. Kwamen er in 1998 3,2 miljoen mensen met hiv bij, in het afgelopen jaar raakten 2,5 miljoen mensen besmet met hiv. Het totaal aantal mensen met hiv wereldwijd komt hiermee op 33,2 miljoen. De successen zijn deels te danken aan de verspreiding van hiv-remmers. Op dit moment krijgen 3 miljoen mensen hiv-remmers. In 2007 is een indrukwekkend aantal van 950.000 mensen onder behandeling gekomen. Maar er is nog meer vooruitgang nodig om alle mensen, die behandeling nodig te hebben, te helpen.

Toegang tot behandeling
De 3 miljoen mensen die nu behandeld worden met hiv-remmers zijn nog maar een derde van de 9,8 miljoen mensen die nu behandeling nodig hebben in armere landen. Op dit moment hebben 6,7 miljoen mensen nog geen behandeling terwijl zij die zouden moeten krijgen. Als de vooruitgang in het huidige tempo doorgaat, krijgen 4,6 miljoen mensen in 2010 hiv-remmers. In 2015 zouden er 8 miljoen onder behandeling kunnen zijn. Dat is lang niet genoeg.

Kinderen
In 2007 kwam 1 op de 6 nieuwe hiv-infecties voor bij kinderen, grotendeels via de bevalling of borstvoeding. Als hiv-positieve zwangere vrouwen worden behandeld met hiv-remmers, is de hiv-overdracht van moeder op kind te voorkomen. In 2005 kreeg nog maar 14% van de zwangere vrouwen hiv-remmers. In 2007 was dit 34%. De lidstaten hebben in 2001 afgesproken om 80% van de hiv-positieve zwangere vrouwen in hun land te behandelen. Op dit moment zijn er al arme landen die dat halen, zoals Botswana en Thailand.

Jongeren
De lidstaten hebben zichzelf in 2001 als doel gesteld dat 95% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar juiste kennis moet hebben over hiv en hoe zij zichzelf ertegen kunnen beschermen. In 2007 blijkt 40% van de jongens en 36% van de meisjes het juiste kennisniveau te hebben.

Aidswezen
Naar schatting 12 miljoen kinderen onder de 18 jaar hebben één of beide ouders aan aids verloren in zuidelijk Afrika. Onderzoek in 11 landen met een omvangrijke hiv-epidemie heeft uitgewezen dat 15% van de aidswezen is opgevangen en een bepaalde vorm van ondersteuning krijgt. Dit is een bescheiden toename ten opzichte van de 10% opgevangen kinderen in 2005.

Vrouwen
Van de hiv-geïnfecteerde volwassenen in Afrika is 61% vrouw. Meer dan 80% van de landen heeft een beleid dat erop is gericht om vrouwen toegang te verschaffen tot preventie, behandeling, zorg en steun. Wat betreft hiv-remmers is het beleid geslaagd. Vrouwen hebben gelijkwaardig aan mannen toegang tot behandeling. Het is minder goed te doorgronden in hoeverre overig beleid doorgang vindt. Ondanks de beleidsvoornemens om vrouwen te ondersteunen, verleent slechts 53% van de landen daadwerkelijk financiële steun aan vrouwenprojecten.

Drugsgebruikers, homomannen en prostituees
Meer dan de helft van de landen heeft nog steeds geen maatregelen getroffen om hiv te voorkomen bij drugsgebruikers, homomannen en prostituees. De Verenigde Naties heeft gekeken naar landen waar hiv voornamelijk onder deze groepen voorkomt. Zo blijkt dat 66% van deze landen geen gerichte aanpak heeft om de verspreiding van hiv onder drugsgebruikers tegen te gaan, 61% kent geen aanpak richting homomannen. Voor prostituees is er geen aidspreventie in 39% van de landen.


- Het Aids Fonds neemt deel aan de conferentie en heeft een statement uitgebracht: 'Politieke onwil voedt de hiv-epidemie onder drugsgebruikers, homomannen en prostituees'

- Het rapport van secretaris-generaal Ban Ki-moon met stand van zaken aidsbestrijding