Gemeente Grave

Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk; 0900 9006030 voor al uw opvoedvragen!

Vijf zorg- en welzijnsinstellingen in het Land van Cuijk (LvC) hebben onder regie van de vijf gemeenten de handen ineen geslagen en zijn gekomen tot één centraal loket voor opgroei- en opvoedhulp. Hiermee is een begin gemaakt met het Centrum Jeugd en Gezin LvC.

Jeugd en gezin zijn belangrijke onderwerpen in het vierde kabinet Balkenende. Er is immers ook een programmaminister (Rouvoet) aangesteld voor jeugd en gezin. Eén van de prioriteiten die minister Rouvoet aangaf is de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Vanaf 2011 moet elke gemeente in Nederland een CJG hebben, een fysiek inlooppunt, ondersteund door bijvoorbeeld een telefonisch spreekuur en/of website. Het CJG moet een plek zijn waar ouders/verzorgers, kinderen, jongeren en professionals snel en gemakkelijk terechtkunnen met vragen en problemen over opvoeden en opgroeien. Ook moet er meer samenhang komen tussen het jeugdbeleid, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg. De regie voor het opzetten van de CJG's is bij de gemeenten neergelegd.

Binnen het LvC wordt al langere tijd gewerkt aan de ontwikkeling van een CJG. Vijf zorg- en welzijnsinstellingen hebben onder regie van de gemeenten in het LvC de handen ineen geslagen. Het gaat hierbij om MEE (voor mensen met een beperking) Radius (welzijnsinstelling Land van Cuijk), STBNO (het consultatiebureau), de GGD (Gemeentelijke Geneeskundige Dienst) en het RMC (maatschappelijk werk). Een aantal zaken dient nog nader uitgewerkt te worden, maar de start van het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk is inmiddels een feit:


- Sinds 19 mei 2008 kunnen ouders, verzorgers en andere opvoeders voor een telefonisch spreekuur op één centraal telefoonnummer terecht: 0900 9006030 (lokaal tarief). Alle werkdagen van 9.00 tot 10.00 uur is het telefoonnummer van dit centrale loket voor opgroei- en opvoedhulp bereikbaar. Aan de telefoon krijgt u een professionele hulpverlener die geschoold is in de methode Triple P: dit is een positief pedagogisch programma. Wellicht kan uw vraag direct beantwoord worden. Als dit niet het geval is, wordt uw vraag doorgeleid en wordt u teruggebeld. Zo hoeft u zelf niet te zoeken naar de juiste organisatie bij uw vraag, maar is één telefoontje vaak al genoeg.


- Voor jongeren is er onlangs een website gelanceerd: www.jongerenloketlandvancuijk.nl. Dit jongerenloket LvC is bedoeld voor alle jongeren die wonen in het LvC. Er is informatie te vinden over allerlei onderwerpen die voor jongeren belangrijk kunnen zijn. Ook biedt de site de mogelijkheid om via een gesloten chat met een hulpverlener te chatten.


- Voor ouders is er een site in ontwikkeling: www.cjglandvancuijk.nl.

Omdat er in het LvC zo voortvarend wordt gewerkt kregen de vijf portefeuillehouders jeugd tijdens een conferentie jeugd en gezin op het provinciehuis een glazen bol uitgereikt door gedeputeerde Onno Hoes. De bol staat symbool voor een goede toekomst van het CJG in het LvC. De transparantie, helderheid en duurzaamheid van glas zijn ook de kernkwaliteiten voor de centra voor jeugd en Gezin.