Ecorys

ECORYS Nederland BV Postbus 4175 3006 AD Rotterdam

Bezoekadres Watermanweg 44 3067 GG Rotterdam

T 010 453 88 00 F 010 453 07 68

© 2008 ECORYS Nederland BV
Wat leraren bindt aan het onderwijs?

10 juni 2008 - Het onderwijs is de laatste maanden en jaren regelmatig in het nieuws. Een dreigend lerarentekort, de kwaliteit van het onderwijs, de positie van de leraar... Het zijn thema's die meer dan ooit onderwerp zijn van discussie en studie. ECORYS en RISBO hebben onlangs de studie "Wat leraren bindt aan het onderwijs" afgerond. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW en behandelt de vraag `Hoe behouden we leraren in het onderwijs?'.

In het onderzoek stonden de volgende vragen centraal:
1. Welke factoren dragen bij aan het commitment van beginnende leraren aan het onderwijs en welke rol speelt begeleiding daarbij?
2. Welke factoren dragen bij aan het commitment van ervaren leraren aan het onderwijs en welke rol speelt professionele ontwikkeling daarbij?

Foto: lerares voor de klas Het rapport presenteert de onderzoeksresultaten voor twee groepen leraren; beginnende en ervaren leraren.

Beginnende leraren
Uit het onderzoek - op basis van gegevens uit de Loopbaanmonitor Onderwijs - blijkt dat het behoud van beginnende leraren voornamelijk samenhangt met hun motivatie, hoe goed ze zijn in hun werk, hoe positief ze over zichzelf als leraar denken, hoe goed ze begeleid worden op de werkplek en in hoeverre ze een vaste baan kan worden geboden. Geconcludeerd kan worden dat de lerarenopleidingen en de scholen een belangrijke rol spelen bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden.

Ervaren leraren
Het behoud van ervaren leraren schuilt voor een deel in hun gedrevenheid voor het werken in het onderwijs, maar wordt ook beïnvloed door het onderwijsveld. Ruimte voor begeleiding en professionele ontwikkeling (in de vorm van bijscholing door cursussen volgen, studiedagen bezoeken, vakliteratuur lezen) en voldoende mogelijkheden voor verdere loopbaanontwikkelingen in het onderwijs hebben effect op de keuze van leraren om wel of niet in het onderwijs te blijven werken.

Het rapport is te downloaden vanaf de website van het Ministerie van OCW.