Gemeente Rotterdam

SantaClaus, het beeld van kunstenaar Paul McCarthy, komt op het Eendrachtsplein komt te staan. De winkeliers rond het plein en de Binnenweg pleitten al enige tijd met groot enthousiasme voor de komst van SantaClaus. Het beeld komt op een locatie waar het goed zichtbaar is voor het winkelend publiek en een binding vormt met de culturele as.

Redenen voor de keuze locatie Eendrachtsplein
In februari 2007 sprak de raadscommissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur zich uit vóór terugplaatsing van het beeld in de buitenruimte. Wethouder Orhan Kaya van Participatie en Cultuur verzocht daarop de commissie Internationale Beelden Collectie om met een voorstel te komen voor een locatie. Deze commissie adviseerde het beeld te plaatsen op de Van Oldenbarneveltplaats, omdat daar het beeld te midden van het winkelend publiek het meest de boodschap van de kunstenaar kan uitdragen. SantaClaus is een personificatie van het eindeloze streven naar groot, groter, grootst / meer, beter, best.

Het college besloot echter om SantaClaus permanent te plaatsen op het Eendrachtsplein. In tegenstelling namelijk tot de Lijnbaan zijn aan het Eendrachtsplein geen verbouwingen te verwachten waardoor het beeld binnen afzienbare tijd weer zou moeten verhuizen. Verder krijgt SantaClaus op het Eendrachtsplein de ruimte en is optimaal zichtbaar voor het publiek. Bovendien staat het beeld op die locatie in de nabijheid van de internationale beeldenroute op de Westersingel en bevinden zich diverse musea en culturele instellingen in de omgeving.

Ondernemers positief
De ondernemers rond het Eendrachtsplein staan zeer positief tegenover de komst van SantaClaus. Zij vinden de komst een positieve impuls voor de levendigheid van het gebied.

Wethouder Kaya:

"Ik ben blij dat SantaClaus nu permanent een plek krijgt in het hart van Rotterdam op een locatie waar hij tot zijn recht komt en zeer welkom is."

De voorbereidingen voor het plaatsen van het beeld worden in gang gezet.

Bron: Bestuursdienst, 10-06-2008