Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Handreikingen 'BHV' en 'zwangerschap en arbeid' gereed

Datum: 10 juni 2008

Om branches en sectoren te ondersteunen bij het maken van een arbocatalogus, heeft de Stichting van de Arbeid (STAR) twee handreikingen uitgegeven. De publicaties gaan over bedrijfshulpverlening en arbomaatregelen bij zwangerschap en arbeid. Handreiking BHV biedt ondersteuning aan branches en sectoren bij het invullen van de doelvoorschriften uit de Arbowet en het Arbobesluit over bedrijfshulpverlening (BHV) in een arbocatalogus. Handreiking zwangerschap en arbeid beschrijft hoe branches aanvullende arbomaatregelen kunnen vaststellen die hun leden kunnen nemen ter bescherming van de zwangerschap, het ongeboren kind, de zuigeling en de werkneemster zelf in de zwangerschap en periode van borstvoeding.

De brochures van de STAR zijn algemeen (branche-neutraal) van aard en hebben het karakter van vrijblijvende handreikingen. Dat betekent dat een branche of sector die een arbocatalogus wil ontwikkelen, zich op branche- of sectorniveau telkens mag afvragen of men in de eigen arbocatalogus aandacht wil schenken aan dit specifieke onderwerp. Vervolgens moet de branche of sector bekijken in hoeverre men daarbij gebruik wil maken van het beschikbare materiaal van de STAR. De tekst uit beide handreikingen kan dus als basis voor een branchespecifieke invulling dienen en naar wens worden ingekort, aangepast of aangevuld, bijvoorbeeld met praktijkvoorbeelden uit de eigen branche.

Overigens ontwikkelen werkgeversverenigingen AWVN en MKB-Nederland momenteel binnen het project Basismodel Arbocatalogus vijf inhoudelijke modules die branches en sectoren straks kunnen gebruiken als zij een catalogus maken. Het gaat om de volgende onderwerpen: kantooromgeving, PSA, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen en machineveiligheid. De modules zullen in het najaar beschikbaar zijn.

Download Handreiking Bedrijfshulpverlening
Download Handreiking Zwangerschap en arbeid

Meer informatie: AWVN, Joyce Schaeffer, (070) 850 86 03, schaeffer@awvn.nl.