Politie Limburg-Zuid

Politie doet onderzoek naar online-grooming

De politie heeft op woensdag 4 juni een doorzoeking gedaan in een woning in Landgraaf. Bij de doorzoeking, onder leiding van de rechter-commissaris, zijn computers, Cd's, een camera en diverse andere zaken in beslag genomen. Het onderzoek vond plaats na een melding van een minderjarig meisje waarin zij aangaf al langer dan een jaar bijna dagelijks via internet contact te onderhouden met een jongen, waarop zij verliefd werd. Toen zij aan haar "vriend" vertelde dat zij geen contact meer wilde, begonnen er bedreigingen en werden uiteindelijk erotische filmpjes van haar op het internet geplaatst.

De politie is daarop een uitgebreid internetonderzoek gestart bij verschillende serviceaanbieders die de mogelijkheid bieden voor het versturen van sms-berichten, het onderling chatten via MSN, het delen van foto's en videofilms en het onderhouden van persoonlijke profielen. Nagenoeg alle verkregen sporen leidden naar de betreffende woning. De 41-jarige bewoner, bekende de feiten. De man had zich veel jonger voorgedaan dan hij in werkelijkheid was en wist zo het vertrouwen van het meisje te winnen en goede vrienden met haar te worden. Via allerlei verzonnen gegevens wist hij zijn ware identiteit steeds te verhullen. De man verklaarde tegenover de politie dat het allemaal uit de hand was gelopen en er spijt van te hebben. De man is niet aangehouden, maar de politie sluit een aanhouding op een later tijdstip niet uit. Er moet nog veel onderzoek verricht worden aan de inbeslaggenomen goederen, waarbij zeker ook aandacht besteed wordt aan mogelijke andere slachtoffers van de man.

Einde persbericht

Noot: Achtergrond informatie fenomeen online-grooming De handelswijze van de man schaart de politie onder online-grooming. Daarbij gaan kwaadwillenden op een geraffineerde wijze op het internet te werk om vooral minderjarigen in hun macht te krijgen. Om hen daarna over te halen seksuele handelingen te plegen. Hoewel geen exacte cijfers bekend zijn gaat de politie ervan uit dat vele jongeren op het internet hiermee worden geconfronteerd. Op de bij vooral jongeren populaire profielensites zoals Hyves, Sugababes, Superdudes, cooldudes en andere geven zij vaak veel prijs over hun hobby's en andere liefhebberijen zoals muziek, uitgaan, kleding, merken enzovoort. De groomers maken van die informatie gebruik om in de smaak te vallen bij het toekomstige slachtoffer. Daarbij trekken ze soms maanden uit om hun doel te kunnen bereiken. De politie waarschuwt kinderen om vooral goed op te passen met wie ze de informatie op het internet willen delen.

Op de profielensites concurreren jongeren vaak ook over het aantal "vrienden" die ze hebben. Hoe meer vrienden je hebt des te populairder je bent, is vaak het uitgangspunt. Daarbij kan het dus voorkomen dat één of meer van de vrienden eigenlijk een wolf in schaapskleding is. Ook ouders worden aangeraden aandacht te blijven besteden aan het internetgedrag van de kinderen. Als een kind zich elke dag uren terugtrekt op de slaapkamer om bezig te zijn met de internetvrienden in plaats van met de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt, kan dat een signaal zijn voor de ouders. De politie adviseert ouders om de kinderen in zicht op het internet te laten gaan door bijvoorbeeld computer in de woonkamer te zetten. Kijk af en toe eens mee met wie het kind contact heeft en waar het over gaat. Vraag ook eens wie al die vrienden in de contactlijsten zijn en laat je door je kind informeren hoe MSN en profielensites werken. Wees ook alert op het gebruik van de webcam door kinderen.

10-06-2008, Landgraaf