Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Raad voor Cultuur
Postbus 61243
2506 AE Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
10 juni 2008 DK/AZ/23515

Onderwerp
Aanvullende adviesaanvraag

Geachte raad,
Hartelijk dank voor uw advies over vierjaarlijks cultuursubsidies voor instellingen, sectorinstituten en fondsen voor de subsidieperiode 2009-2012. 140 instellingen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid te reageren op uw advies. Deze reacties zijn naar u doorgezonden. Ik verzoek u aan te geven of u op grond van deze reacties aanleiding ziet uw advies te herzien. Verder heb ik een groot aantal reacties ontvangen waarin steun werd uitgesproken voor specifieke instellingen of waarin in meer algemene zin op uw advies werd gereageerd. Deze reacties zend ik ter kennisneming aan u door.

Naar aanleiding van uw advies en de reacties die ik heb ontvangen, heb ik zelf ook nog een aantal vragen over de inhoud van een aantal instellingsadviezen. Ik verzoek u te bezien of dit aanleiding geeft uw advies te herzien. Tevens verzoek ik u in een tweetal gevallen alsnog om advies over een ingediende aanvraag.

Internationale festivals
Het uitgangspunt voor uw advisering over internationale festivals is de ministeriële regeling. Artikel 9h van de regeling vermeldt dat er per (deel)terrein één festival gehonoreerd kan worden. De toelichting op de regeling somt deze (deel)terreinen op. Voor de scheppende kunsten gaat het om architectuur, beeldende kunst, speelfilm, documentairefilm, animatiefilm, jeugdfilm, vormgeving, nieuwe media, proza, poëzie. Voor de uitvoerende kunsten zijn dit theater, popmuziek, oude muziek, moderne gecomponeerde muziek, jazzmuziek, wereldmuziek, dans, muziektheater, en twee podiumkunstenbrede festivals, waarvan één specifiek voor jeugdaanbod. Een gehonoreerd festival dient zoveel mogelijk de hele breedte van het genoemde (deel)terrein te beslaan. Graag ontvang ik per instelling een nadere toelichting op de verhouding tussen het instellingsadvies en de uitgangspunten in de regeling. Kunt u, waar u dit nog niet heeft gedaan, een verband leggen tussen de instellingsadviezen en de (deel)terreinen die de toelichting van de regeling noemt?

blad 2/3

In dit verband verzoek ik u ook om een meer expliciete beoordeling van het Haagse festival van de stichting Winternachten. Voldoet de aanvraag aan de criteria voor internationale festivals? Verder verzoek ik u om in uw aanvullend advies in te gaan op de advisering over het internationaal podiumkunstenbrede festival voor de jeugd. Ik verzoek u daarbij de regeling en de toelichting daarop als uitgangspunt te nemen. Hoe verhoudt uw advisering zich met mijn uitgangspunt dat het te subsidiëren festival de gehele breedte van het terrein dient te bestrijken? Ik verzoek u ook het langetermijnperspectief in uw advisering te betrekken.

Theater Instituut Nederland
In uw beoordeling van de plannen van het Theater Instituut Nederland ondersteunt u het plan voor professionele registraties van theater- en dansproducties, maar stelt u dat het TIN zich dient te beperken tot een stimulerende rol; de financiële verantwoordelijkheid ligt bij de (publieke) omroepen. Kunt u toelichten waarom u vervolgens adviseert de subsidie voor 2009-2012 te verhogen ten behoeve van onder andere registraties van theater- en dansproducties?

Theatergroep Bij Leven en Welzijn (Het Vervolg)
Graag verneem ik uw advies over de aanvulling op het beleidsplan van Het Vervolg. Geven dit nieuwe plan en de maatregelen die de instelling heeft genomen voldoende vertrouwen om haar in de komende subsidieperiode alsnog te subsidiëren in het kader van de basisinfrastructuur?

Charles Hennen Concours
U adviseert de subsidieaanvraag van het Charles Hennen Concours ter beoordeling voor te leggen aan het NFPK. Bij vergelijkbare instellingen wordt dit advies niet gegeven. Graag ontvang ik een aanvullend advies op dit punt, waarbij u een vergelijking maakt tussen dit concours en andere concoursen.

RASA
In het sectoradvies podiumkunsten gaat u op pagina 465 en 466 in op het subsidieverzoek van RASA. Helaas ontbreekt een instellingsadvies. Doorzending naar het NFPK is formeel niet mogelijk, omdat dit fonds geen vierjarige subsidies aan podia verstrekt. Graag ontvang ik alsnog een instellingsadvies.

Europese Stichting Joris Ivens
De aanvraag van de ESJI is in eerste instantie niet ter beoordeling aan de Raad voorgelegd. Eerder heb ik in het kader van de herziening van de ondersteuningsstructuur voor voortzetting van de subsidiering een vorm van institutionele samenwerking met het Filmmuseum als voorwaarde gesteld. Daarvan is geen sprake. Ik zie daarom geen mogelijkheid om de subsidiering voort te zetten, maar hecht er in het kader van een zorgvuldige voorbereiding van mijn besluit aan alsnog een advies van u te ontvangen over deze instelling in verhouding tot de andere instellingen in de film die gesubsidieerd worden in het kader van de basisinfrastructuur.

Poëziepaleis en School der Poëzie
De inleiding bij uw advies over de sector amateurkunst en cultuureducatie gaat ervan uit dat ook educatieve instellingen in de letteren kunnen worden overgedragen aan het Programmafonds

blad 3/3

cultuurparticipatie. In de instellingsadviezen over Poëziepaleis en School der Poëzie is sprake van subsidiering van de betreffende instellingen in het kader van de basisinfrastructuur voor de duur van twee jaar, waarbij continuering afhankelijk wordt gesteld van het welslagen van een fusie. Ik verzoek u om een toelichting.

Cinekid Nederland
Ik wijs u erop dat ik per instelling maar op basis van één artikel subsidie kan verlenen. Ik verzoek u dan ook het advies over de aanvraag van Cinekid Nederland, dat als internationaal festival en als ontwikkelingsinstelling beoordeeld is, op dit punt aan te passen.

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) Heeft de Raad bij het geadviseerde bedrag voor het IDFA en de beoordeling van zijn activiteiten rekening gehouden met de werkzaamheden van het festivalonderdeel FORUM?

Ik verzoek u deze vragen, samen met de reacties van instellingen, te betrekken bij uw aanvullende advies voor de komende subsidieperiode. Graag ontvang ik uw advies uiterlijk 1 juli aanstaande.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk