UMC Utrecht


Therapie tegen hersenschade pasgeborenen

Onderzoekers van het UMC Utrecht werken aan een therapie tegen hersenschade door zuurstoftekort na de geboorte. Ze hebben ontdekt dat het remmen van de stof NF-kappa B in de hersenen deze schade tegengaat. Bij pasgeboren ratten met een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort is het infarct met tachtig procent te verminderen. Medisch bioloog Cora Nijboer laat dit zien in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. Zij hoopt dat het leidt tot een therapie voor baby's, maar die toepassing ligt nog jaren in de toekomst.

Eén tot zes pasgeborenen per duizend baby's krijgt te maken met zuurstofgebrek tijdens de geboorte, bijvoorbeeld doordat de navelstreng dichtklapt of zich om de babynek wikkelt. De hersenschade die zo ontstaat kan leiden tot spasticiteit of epileptische aanvallen. Een behandeling hiervan ontbreekt momenteel. Nijboer hoopt dat het remmen van NF-kappaB uitmondt in een therapie. "Het is een ongelofelijk goed middel voor de behandeling van hersenschade bij pasgeborenen", vindt Nijboer.

Nijboer blokkeerde met veel succes de stof NF-kappa B in de hersenen van pasgeboren ratjes met een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort. In de hersenen van onbehandelde ratjes is een groot gat zichtbaar, een enorm infarct. Maar ratjes waarbij NF-kappa B uitgeschakeld is, zijn er een stuk beter aan toe; het blokkeren van de stof vermindert de schade met maar liefst tachtig procent. Zonder NF-kappa B gaan hersencellen na een zuurstoftekort niet over tot geprogrammeerde celdood. Samen met Zweedse wetenschappers gaat ze aan het onderzoek vervolg geven bij schapen. Een veelgebruikt modeldier voor dit onderzoek en een tussenstap op weg naar toepassing bij de mens.

Cora Nijboer promoveert op 10 juni aan de Universiteit Utrecht. Een deel van haar resultaten verscheen op 17 april in het tijdschrift Stroke.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580 Buiten kantooruren via 088-755 5555
dinsdag 10 juni 2008