Joop van den Ende: "Cultureel ondernemerschap ondersteunt kunstenaar"

10/06/2008 15:20

Maes Okhuijsen

Joop van den Ende: "Cultureel ondernemerschap staat in dienst van de kunstenaar."

VandenEnde Foundation kende in 2007 voor ruim 5 miljoen euro aan bijdragen toe.

Amsterdam - Onder de titel 'Cultureel Ondernemen' presenteert de VandenEnde Foundation zijn zevende jaarverslag. In interviews benadrukken onder meer Joop van den Ende, Ryclef Rienstra (directeur VandenEnde Foundation) en Joe Thompson (directeur MASS MoCa) het belang van een ondernemende mentaliteit van kunstenaars en instellingen. Joop van den Ende: 'Achter iedere grote kunstenaar staat een groot cultureel ondernemer, of de kunstenaar zelf is cultureel ondernemer. Daarom hebben we sinds de oprichting van de VandenEnde Foundation substantieel geïnvesteerd in de versterking van cultureel ondernemerschap. Het uitgangspunt is dat het cultureel ondernemerschap in dienst staat van de kunstenaar.'

Feiten en cijfers 2007

In 2007 ontving de VandenEnde Foundation 572 aanvragen voor een financiële bijdrage. Hiervan werden 110 aanvragen gehonoreerd. In het totaal kende de VandenEnde Foundation 5.060.165,- euro aan bijdragen toe. Daarnaast initieerde en steunde de VandenEnde Foundation uiteenlopende projecten zoals de documentairereeks Allemaal Film, de DVD-box over Ko van Dijk, de Andy Warholtentoonstelling in het Stedelijk Museum en diverse projecten op gebied van cultuureducatie. In het jaarverslag worden ondersteunde projecten beschreven en zijn het beleid en de activiteiten uitgebreid toegelicht.

VandenEnde Foundation

De VandenEnde Foundation is in 2001 opgericht door Joop en Janine van den Ende. De VandenEnde Foundation biedt ontplooiingskansen aan talentvolle jonge en gevestigde kunstenaars, bevordert de cultuurparticipatie en stimuleert het cultureel ondernemerschap stimuleren. De Foundation doet dit door financieel bij te dragen aan kunstzinnige en kunsteducatieve projecten en activiteiten op het terrein van de podiumkunsten en de audiovisuele media. Daarnaast verstrekt de Foundation individuele beurzen aan talenten.

De VandenEnde Foundation is ook de initiatiefnemer van de Nieuwe de la Mar Theaters aan de Marnixstraat in Amsterdam. Deze nieuwe theaters openen medio 2010 hun deuren.





http://www.vdef.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/