Gemeente Ede

nummer 116 / Ede, 10 juni 2008

Project B-Fit richt zich op gezonde voeding en meer bewegen Aandacht voor overgewicht kinderen

Eén op de acht kinderen is te dik en de verwachting is dat het aantal kinderen met overgewicht nog zal toenemen. De gemeente Ede wil dit probleem aanpakken en is daarom het project B-Fit gestart dat als doel heeft om overgewicht onder kinderen te voorkomen of te stabiliseren. Inmiddels hebben zich in Ede vier basisscholen en één peuterspeelzaal aangemeld.

Het gaat de Koning Davidschool, De Zuiderpoort, De Kleine Prins en De Rader (Arnhemse Buitenschool) en peuterspeelzaal Minik. Ook Barneveld zal met enkele scholen aan het project deelnemen. Wageningen sluit zich mogelijk volgend jaar aan bij het project. Burgemeester en wethouders van Ede hebben dinsdag 10 juni geld beschikbaar gesteld voor het project B-Fit van de Gelderse Sportfederatie. B-Fit richt zich op kinderen en jongeren in de leeftijd van 2 tot en met 15 jaar in de provincie Gelderland en duurt drie jaar. Door kinderen op jonge leeftijd aan te leren om gezond te eten en veel te bewegen, kan overgewicht worden voorkomen of gestabiliseerd. Door jong te beginnen, kan hun leefstijl op latere leeftijd positief beïnvloed worden.

Kooklessen
Ook de sociale omgeving vormt een belangrijke doelgroep binnen het project. Zeker de jongere kinderen hebben nauwelijks invloed op hun eigen beweeg- en voedingsgedrag. Het zijn de ouders, leerkrachten en peuterleid(st)ers die bepalen hoe en wanneer er actief gespeeld en gesport worden. Om ouders en kinderen bewust te maken van een gezond voedingspatroon worden er via het project smaak- en kooklessen door een kok of diëtist aangeboden.
Het totale B-fit programma bestaat uit de volgende onderdelen: een B-Fit test aan het begin en einde van het schooljaar, vijf beweegmomenten per week (o.a. gymlessen en buiten spelen), workshops voor ouders over een actieve en gezonde leefstijl, website waar leerlingen én ouders zelf hun gezond gedrag kunnen monitoren, advies over gezonde voeding door een diëtist en de inzet van een B-Fit sportconsulent ter ondersteuning van de leerkrachten en peuterleiders. Deze sportconsulent is een aantal uur per week op de school aanwezig en ondersteunt leerkrachten bij het geven van gymlessen. Ook legt de sportconsulent contacten met sportverenigingen.

Fietsen naar school
Daarnaast willen burgemeester en wethouders het gebruik van de fiets als actief vervoermiddel naar school gaan stimuleren. Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht en gehaald. Daardoor ontstaan bij de school gevaarlijke verkeerssituaties in de spitsuren en wordt het milieu extra belast. Bovendien bewegen de kinderen ook meer als zij lopend of fietsend naar school gaan.
De gemeente wil dit via twee sporen bereiken: de aanleg van zogenoemde schoolzones (waaronder een 30-km zonering) rond de basisscholen en door een gedragsverandering bij ouders en leerlingen.
---