Gemeente Zaltbommel


Meer mensen aan het werk in gemeente Zaltbommel 10 juni 2008 Gemeente Zaltbommel ontvangt delegatie Nederlandse Antillen 9 juni 2008
Burgemeester en wethouders Zaltbommel kiezen voor onderwijs en dienstverlening 5 juni 2008
Meer mensen aan het werk in gemeente Zaltbommel

De Sociale Dienst Bommelerwaard schrijft in haar jaarverslag 2007, dat meer dan 50% van de mensen met een bijstandsuitkering in de gemeente Zaltbommel aan het werk is gegaan. Zaltbommel is nummer 8 op de lijst van gemeenten (met minder dan 40.000 inwoners) met de grootste daling van bijstandsgerechtigden. Ook op gebied van zorg is de gemeente Zaltbommel ambitieus. Zo wil de Sociale Dienst de wachtlijst schuldhulpverlening verder terugdringen.

De Sociale Dienst Bommelerwaard schrijft in haar jaarverslag dat er in 2007 een goede aanpak is gekomen voor de maatschappelijke deelname van alle bijstandsgerechtigden. Alle arbeidsplichtigen krijgen een traject aangeboden om weer aan het werk te gaan. Ook biedt de sociale dienst zorgmogelijkheden aan, zoals schuldhulpverlening en het verwijzen naar hulpverleningsinstanties.

Werk
In 2007 zijn ruim 60% van de mensen die zich meldden voor een bijstandsuitkering niet afhankelijk geworden van de bijstand. De dienst probeert iemand die zich meldt voor een bijstandsuitkering direct weer aan het werk te krijgen. In 2007 is de uitstroom uit de bijstand naar werk in Zaltbommel met meer dan 50% toegenomen. Van de bijstandsgerechtigden tussen de 18 en 23 jaar stroomt 86% binnen 23 maanden uit de bijstand. 61% van de bijstandsgerechtigden tussen de 23 en 57,5 jaar stroomt uit de bijstand binnen 12 maanden. De gemeente Zaltbommel is de nummer 8 op de lijst van kleine gemeenten (tot 40.000 inwoners) in Nederland, als het gaat om de snelste daling van mensen in de bijstand.

Bij 65-plussers met een bijstandsuitkering in de gemeente Zaltbommel is een toename van 17%. In 2006 was er een toename van 20% meer 65-plussers, die van een bijstandsuitkering gebruik moesten maken.

Fraude
De gemeente Zaltbommel heeft in 2007 minder vaak hoeven optreden tegen fraude met de bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor het optreden tegen mensen die niet willen meewerken aan een terugkeer naar werk. De opgelegde boetes voor fraude en tegenwerking waren 25% hoger in 2007, omdat de overtredingen zwaarder waren.

Zorg
Veel burgers maken nog geen gebruik van de bijzondere bijstand, terwijl zij daar recht op hebben. Het onder de aandacht brengen van dit recht is een belangrijk aandachtspunt. Hiervoor heeft de gemeente Zaltbommel een aantal acties opgezet, zoals de website Bereken uw recht. Op deze website kunnen inwoners nagaan of zij recht hebben op bijzondere bijstand. Ook gaat de gemeente een Formulierenbrigade opzetten.

De Sociale Dienst Bommelerwaard heeft in 2007 te kampen met een grote wachtlijst voor de schuldhulpverlening. Op 29 mei 2008 besloot de gemeenteraad om 40.000 euro beschikbaar te stellen voor het terugdringen van deze wachtlijst. De Sociale Dienst gaat hiermee de wachtlijst aanpakken. Het percentage geslaagde schuldhulpverlening in de Bommelerwaard is hoog te noemen. In de Bommelerwaard slaagde 49% van de hulptrajecten, terwijl dit landelijk maar 22% is.

Het jaarverslag is ter kennisname naar de raad gestuurd. De bestuursrapportage 2008 en de begroting 2009 van de Sociale Dienst Bommelerwaard bespreekt de carrousel op 12 juni. Geplaatst op: 10 juni 2008
Gemeente Zaltbommel ontvangt delegatie Nederlandse Antillen

Maandag 3 juni bracht een delegatie van de Nederlandse Antillen een bezoek aan de gemeente Zaltbommel. Het bezoek van de delegatie stond in het teken van kennisuitwisseling over organisatieverandering en leiderschap. De Nederlandse Antillen staan namelijk aan de vooravond van grote veranderingen, omdat het zelfstandige gemeenten en landen worden.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn per 15 december 2008 Nederlandse gemeenten. Curaçao en Sint Maarten worden vanaf dat moment zelfstandige landen onder de vlag van het Nederlandse Koninkrijk. Op uitnodiging van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) bracht een delegatie van zes overheidsfunctionarissen een meerdaags bezoek aan Nederland. Met het oog op deze veranderingen op de Nederlandse Antillen wilden de functionarissen kennis en ervaringen uitwisselen in Nederland.

In een reeks van bezoeken werd op maandag 3 juni als eerste een bezoek gebracht aan de gemeente Zaltbommel. Na de ontvangst door loco-burgemeester Guus Krähe sprak gemeentesecretaris Huug Derksen over leiderschap en veranderingsprocessen binnen de gemeente Zaltbommel. Zaltbommel heeft te maken gehad met een herindeling en een reorganisatie. Aan het eind van de dag ging de delegatie naar het centrum van Zaltbommel, waar burgemeester Albert van den Bosch nog even bij het gezelschap aanschoof.
Geplaatst op: 9 juni 2008
Burgemeester en wethouders Zaltbommel kiezen voor onderwijs en dienstverlening

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorjaarsnota opgesteld. Financieel gaat het goed, maar de gemeente moet keuzes maken. In 2009 wil het college aan de slag met onderwijs en de gemeentelijke (digitale) dienstverlening.

In de voorjaarsnota staat wat de gemeente aan nieuw beleid start in 2009. Het gaat om nieuw beleid wat de gemeente in gang zet, naast het bestaande beleid. Financieel gaat het goed, maar toch moeten er keuzes worden gemaakt. Er is onvoldoende geld om alles te doen. De gemeente kiest daarom voor twee beleidsonderwerpen in 2009, namelijk onderwijs en het verbeteren van de gemeentelijke (digitale) dienstverlening. De onderwijshuisvesting in de gemeente Zaltbommel heeft een impuls nodig, zodat de jeugd zich optimaal kan ontwikkelen. De verbetering van de gemeentelijke dienstverlening is een wettelijke verplichting. Burgers verwachten anno 2009 een klantgerichte overheid.

Onderwijs
In 2009 wil de gemeente aan de slag met SG Cambium. Het schoolbestuur gaat mogelijk verzelfstandigen. De verzelfstandiging zorgt ervoor dat het bestuur meer op afstand komt te staan van de gemeente. Deze verandering is een landelijke tendens. De scholengemeenschap wil onderwijskundige veranderingen doorvoeren. De veranderingen hebben te maken met de vijf onderwijsrichtingen (vmbo-basisberoepsgerichte leerweg, vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo-theoretische leerweg, HAVO en Atheneum). Het schoolbestuur van SG Cambium vindt dat iedere onderwijsrichting een eigen identiteit moet hebben. Het bestuur is ook van mening dat er behoefte is aan kleinschaligheid en dat de betrokkenheid op de school gestimuleerd moet worden. De gebouwen van SG Cambium zijn hier onvoldoende op ingericht. Aan de Van Heemstraweg staat een sterk verouderd gebouw en aan de Courtine groeit het gebouw uit zijn jasje.

Verder kiest de gemeente voor Brede Scholen. In Kerkwijk staat inmiddels een Brede School en in Bruchem is er één in aanbouw. Voor de kern Zaltbommel liggen er concrete plannen voor drie Brede Scholen, namelijk Brede School Zandkampen, Franciscus en de Waluwe. In een Brede School worden verschillende partijen, die zich bezighouden met opgroeiende kinderen, samengebracht onder één dak. Onderwijs maakt sowieso deel uit van de Brede School. Andere deelnemende partijen zijn bijvoorbeeld kinderopvang, welzijn, peuterspeelzaal, sport, cultuur en andere instellingen. Plannen voor overige Brede Scholen komen later dit jaar aan bod in het Integraal Huisvestingsplan.

Dienstverlening
Gemeente Zaltbommel wil in 2009 ook aan de slag met de dienstverlening via Internet naar burgers en bedrijven. De afgelopen jaren is een start gemaakt met digitale dienstverlening, maar het is nu tijd voor de volgende stap. De gemeente wil verder bouwen aan een klantgerichte organisatie. Het aanvragen van een vergunning kan in de toekomst via Internet. De afhandeling van de elektronische correspondentie (e-mail) verbetert en de burger wordt straks nog beter geïnformeerd door de gemeente bij het afnemen van een product of dienst. Om de kwaliteit van de elektronische dienstverlening naar de inwoners te verbeteren, is het nodig dat de gemeente de interne bedrijfsvoering en de ICT-infrastructuur aanpast. Hiervoor gaat de gemeente diverse projecten en acties uitvoeren. De digitale dienstverlening is een wettelijke verplichting. Vanaf 2015 wil de overheid dat elke gemeente op ieder moment van de dag digitaal beschikbaar is voor de burgers.

De gemeenteraad neemt 19 juni een besluit over de voorjaarsnota. Bij de begroting in het najaar ontstaat meer duidelijkheid over de financiële ruimte van de gemeente.
Geplaatst op: 5 juni 2008