Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer neemt milieuvriendelijk inzamelvoertuig in gebruik

Duurzaamheid wint steeds meer terrein in Zoetermeer. Een sprekend voorbeeld hiervan is het nieuwe, milieuvriendelijke inzamelvoertuig dat de afdeling Afvalinzameling van de gemeente vrijdag 13 juni in gebruik neemt. Frank Speel, wethouder Natuur & Milieu, neemt die dag de sleutel van het voertuig in ontvangst.

Aanwinst

Verschillende aspecten maken het nieuwe voertuig tot een duurzame aanwinst. Zo beschikt het over een EEV dieselmotor; een motor die schoner is dan de aankomende en strengste norm Euro 5 vereist. Verder is het voertuig opgebouwd uit duurzame materialen. Als het voertuig zijn technische levensduur heeft bereikt, kunnen de onderdelen die nog in goede staat zijn, hergebruikt worden. Ook beschikt het voertuig over een Geesink milieupakket, met een Smart Pack hydrauliek systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat er minder energie verbruikt wordt en de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert.

Europese aanbesteding

De huidige inzamelvoertuigen van de gemeente zijn toe aan vervanging. Dat gebeurt op basis van een Europese aanbesteding, waarbij milieuaspecten een doorslaggevende rol spelen. Komende maand neemt de gemeente nog twee duurzame inzamelvoertuigen in gebruik. Verder werkt de gemeente Zoetermeer hard aan de realisatie van een aardgasvulpunt. Dat biedt een veelbelovend duurzaam alternatief voor de toekomst.

Programma Duurzaam Zoetermeer
Duurzaamheid neemt een belangrijke plek in bij de gemeente Zoetermeer. De gemeente maakt in het programma Duurzaam Zoetermeer nu afspraken om Zoetermeer in de toekomst leefbaar te houden. De ambities zijn hoog: Zoetermeer wil tot de tien duurzaamste gemeenten van Nederland behoren. De basis voor het programma Duurzaam Zoetermeer ligt in het collegeprogramma 2006-2010. Daarin staat dat Zoetermeer een groene, schone en milieuvriendelijke stad moet zijn, waarin we zuinig zijn op natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Kijk voor meer informatie over het programma Duurzaam Zoetermeer op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.