Gemeente Geertruidenberg


Jeugdmonumentendag

Op vrijdag 6 juni vond de tweede jeugdmonumentendag plaats in de gemeente Geertruidenberg. De kinderen van groep 7 van de basisscholen werden verwacht voor het ochtend- of middagprogramma aan De Vest in Geertruidenberg. Hier had de Bergsche Battery haar kamp hadden opgesteld.

Wethouder Lida Verschuren heette de kinderen van harte welkom en nam het ochtendprogramma met hen door. Het middagprogramma werd geopend door wethouder Ad van Onzenoort.

Met het afvuren van een kanonschot werd het startsignaal van het programma gegeven. De kinderen gingen deze dag terug naar de zestiende eeuw. Er stonden Oud Hollandse spelen klaar op het binnenterrein bij de Schattelijn. Daarna vertelden stadgidsen de kinderen over de historische kern Geertruidenberg, waarbij één element werd uitgelicht (vestingwerken, voormalig stadhuis, beeld Gertrudis, Geertruidskerk, Markt). Als laatste werden de kinderen getrakteerd op een demonstratie van de Bergsche Battery. De kinderen mochten helpen de geweren te laden en kregen vragen voorgelegd over het leven in de zestiende eeuw. Ook werden de kanonnen geladen en afgevuurd, wat het enthousiasme van de kinderen nog meer versterkte.

Bij de spelelementen waren dukaten te winnen. De klas met de meeste dukaten ontving de wisseltrofee. Het Schrijverke had de meeste dukaten verzameld tijdens het ochtendprogramma en De Ruif 1 gedurende het middagprogramma. Beide groepen hebben de trofee uit handen van wethouder Antoon van den Enden in ontvangst mogen nemen.

De kinderen, leerkrachten, begeleiders en vrijwilligers waren erg enthousiast over de dag; het was een geslaagd evenement.