Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Veiligheidsmarkt Brandweer 30 augustus - persbericht 036, 2008

Kazerne Hoogezand en omgeving omgetoverd tot festivalterrein.

Voorafgegaan door een feestelijke optocht door de gemeente (start 10.00 uur) met verschillende nieuwe, oude en vaak ook spectaculaire brandweervoertuigen begint op zaterdag 30 augustus om 12.00 uur de veiligheidsmarkt van de Brandweer Hoogezand-Sappemeer. De dag eindigt om 16.30 uur. De gemeentewerf aan de Van Neckstraat en de terreinen van de brandweerkazerne en het bedrijf Autoschade Harms zijn dan het toneel van een ´static display´ van vooral voer- maar ook vlieg- en vaartuigen van hulpverleningsdiensten. Een ander belangrijk onderdeel van de veiligheidsmarkt zijn de informatiestands van uiteenlopende organisaties die allemaal raakvlakken met ´veiligheid´ hebben.

Hoogtepunten zijn onder andere de komst van de traumahelicopter en een zogenoemde `crashtender' van de luchtmachtbasis Leeuwarden, een groot voertuig bedoeld voor vliegtuigbrandbestrijding. Deze crashtender zal ook een gedeelte van de optocht meerijden.

Deels ook op de Rembrandtlaan vinden er snelle en flitsende brandweerwedstrijden plaats waarvoor alle Groninger en Drentse korpsen zijn uitgenodigd. Er vindt een nieuw soort wedstrijden plaats die in Duitsland al regelmatig plaatsvinden, waarbij het voor het publiek veel aantrekkelijker is om te kijken dan bij gebruikelijke brandweerwedstrijden, door de snelle acties die de deelnemende teams moeten uitvoeren.

Er vinden spectaculaire demonstraties plaats, verspreid over het hele terrein en in het Winschoterdiep. Bezoekers mogen meedoen aan bijvoorbeeld een ademluchtparcours, in de boot op het Winschoterdiep meevaren of mee omhoog met de hoogwerker, allemaal tegen een bijdrage van een euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Brandwondenstichting.

De aanleiding voor deze festiviteiten is het 200-jarig bestaan van de brandweerkorpsen in Hoogezand en Sappemeer. Bovendien is het 20 jaar geleden dat de huidige kazerne aan de Rembrandtlaan in gebruik werd genomen. In 1974 fuseerden de korpsen van Hoogezand en Sappemeer.