Provinciale steun voor Urk Fish Center

De provincie Flevoland stimuleert verdere samenwerking tussen vissers, verwerkers en handelaren. Daarom verleent de provincie een subsidie van EUR 67.500.- aan het Urk Fish Center (UFC). De subsidie is bedoeld voor de driejarige opstartfase van het UFC en wordt gefinancierd vanuit de gelden van het Economisch Ontwikkelingspakket Noordelijk Flevoland. Het UFC is op initiatief van gedeputeerde Economische Zaken Andries Greiner opgericht ter versterking van de Urker economie, in het bijzonder de visserij en visverwerkende industrie.

In 2007 heeft de Vereniging Visserijhandelaren Urk (VVU) in samenwerking met The Decision Group, mede in opdracht van de provincie Flevoland, diverse workshops georganiseerd om onderdelen van de vissector samen te laten werken en een plan te laten opstellen voor een viscentrum. Recentelijk is het businessplan voor het UFC opgeleverd. Het UFC wordt breed gedragen; inmiddels hebben rond de 17 gerenommeerde handels- en/of verwerkingsbedrijven en 20 kotters de intentie uitgesproken om deel te nemen in de eerste fase van oprichting van de Coöperatie Urk Fish Center.

De UFC wil onder andere de schol exclusiever in de markt te zetten en er zo voor zorgen dat er meer kan worden verdiend. Verder wil het UFC de verwerkingscapaciteit beter benutten door een verbreding van het assortiment aan vis. Met de introductie van een premiumlabel geeft het UFC consumenten de garantie dat de schol uit de Noordzee komt, duurzaam gevangen en verwerkt is, van goede kwaliteit is, binnen vier dagen na vangst is afgeleverd en niet is gevangen in de kuitzieke periode. Aan verwerkers en aanvoerders worden daarom voorwaarden gesteld op het gebied van certificering.