Opnieuw Europees geld voor herinrichting Urker havengebied

De gemeente Urk krijgt een Europese bijdrage van 235.000 euro voor de derde fase van de herinrichting van het havengebied, zo heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland vorige week besloten. De provincie steunt hiermee de plannen van de gemeente om het havengebied van Urk toeristisch nog aantrekkelijker en toegankelijker te maken.

De herinrichting van het havengebied is een onderdeel van het in februari 2004 door de gemeenteraad vastgestelde Masterplan "Hart van Urk". De gemeente Urk heeft al eerder Europees geld voor de realisatie van de twee voorgaande fases van het project gekregen. In de derde fase wordt een vervolg gemaakt met de versterking van de
toeristisch-recreatieve functie van het havengebied. Met de aanpassing van de dorpsingang wordt de infrastructuur in het dorp zo aangepast dat het verkeer niet meer vast komt te zitten in het centrum. Daarbij worden er extra steigers in de Oosthaven aangelegd voor de pleziervaart en de rondvaartboten. Met enkele straat- en
groenvoorzieningen in de Westhaven/Oosthaven wordt de kwaliteit en uitstraling van het havengebied als verblijfgebied bevorderd. De aanleg van een tweede strand aan de Lemsterdijk geeft een nieuwe impuls aan de dagrecreatie.

Het project past binnen de Europese maatregel 2.10 'Verbreding economische basis Urk'. Die maatregel beoogt projecten te ondersteunen die bijdragen aan de diversificatie van de economische structuur van Urk. De werkzaamheden dienen medio 2008 afgerond te zijn.

De totale investeringen van de derde fase van het project bedragen 778.000 euro. De Europese bijdrage voor de derde fase wordt gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (155.600 euro) en provinciale cofinanciering (79.400 euro).