India: armste kinderen merken weinig van economische vooruitgang 10 juni 2008, Guraval - De economie van India groeit met 9 procent per jaar, maar het land kampt ook met inflatie en met de gevolgen van de wereldwijde voedselcrisis, waardoor voedselprijzen steeds hoger worden. In Madhya Pradesh merkt de bevolking bijvoorbeeld weinig van de economische vooruitgang. Deze staat heeft de hoogste kindersterfte en het grootste aantal ondervoede kinderen van India.

Ondervoede kinderen krijgen een maaltijd in een voedingscentrum in Shivpuri. Voor de meesten is dit het enige voedsel dat ze op een dag krijgen. Foto: Unicef
Ondervoede kinderen krijgen een maaltijd in een voedingscentrum in Shivpuri. Voor de meesten is dit het enige voedsel dat ze op een dag krijgen. Foto: Unicef

De regering helpt de bevolking van Madhya Pradesh met voedselprogramma's, maar hulpverleners krijgen steeds minder geld. Gemeenschapswerkers klagen dat ze ernstig ondervoede kinderen met slechts 2 Rupees per dag geen gezond en uitgebalanceerd voedel kunnen geven. Zelfs in betere tijden krijgt in deze staat bijna de helft van de kinderen onder de drie jaar te weinig te eten.

Twee jaar geleden, toen Madhya Pradesh leed onder de gevolgen van ernstige droogte, heeft Unicef de regering geholpen bij de opzet van honderd voedingscentra. Ook nu is er geen regen gevallen. In combinatie met de voedselcrisis zorgt de droogte ervoor dat vooral de meest kwetsbare kinderen, die bijvoorbeeld deel uitmaken van de 'kastenlozen', honger lijden.

In het Kalyani-voedingscentrum in Shivpuri wachten bezorgde moeders op hun beurt voor het wegen van hun baby's. De wijzer slaat amper uit als ze hun kinderen in de weegschaal leggen. Het was tot nu toe de gewoonte dat ondervoede kinderen met transport van de regering naar het centrum gebracht werden, maar nu brengen de moeders hun kinderen er zelf naartoe. "Vroeger moesten we zelf op zoek naar ondervoede kinderen, maar tegenwoordig zijn moeders veel meer gemotiveerd om hierheen te komen, omdat hun kinderen meer lijden," zegt gezondheidheidswerker Dinesh Khanna.

Unicef-video over ondervoede kinderen in Madhya Pradesh