Huisdier chippen is maar helft van het werk

10/06/2008 16:06

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Inmiddels weten bijna alle honden- en kattenbezitters dat ze hun huisdier kunnen laten chippen. Helaas denken veel mensen echter ten onrechte dat daarmee de registratie van het dier in een database ook automatisch geregeld is. Dit is een groot misverstand. Om een indruk te krijgen hoe groot dit probleem is, heeft het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) een steekproef gehouden onder de huisdiereigenaren die een bezoek brachten aan de dierenarts. In totaal zijn hier 490 honden en katten gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip en een correcte registratie van de gegevens van de eigenaar. Hieruit bleek dat één op de vijf gechipte dieren niet geregistreerd staat.

Veel huisdierbezitters gaan er ten onrechte vanuit dat als een dierenarts het huisdier chipt, dat die er dan ook voor zorgt dat het dier geregistreerd wordt. Dit is echter lang niet altijd het geval. Sommige dierenartsen doen dit wel, anderen geven de eigenaar een foldertje mee waarop staat hoe men de registratie zelf kan regelen. Dit wordt echter vaak niet begrepen of vergeten. Ook als een huisdier wel geregistreerd is, wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Dat is heel jammer want bij het vermist raken van een dier heeft de vinder niets aan alleen een chipnummer zonder de daaraan gekoppelde gegevens van de eigenaar.

Deze maand juni staat helemaal in het teken van chippen en registreren van je huisdier. De campagne "Juni Chipmaand!" is een initiatief van diverse partijen uit de gezelschapsdierenbranche. Vele dierenartsenpraktijken en asielen ondersteunen dit met speciale chipacties. Op de website chipjedier.nl kan men opzoeken welke acties gehouden worden en kan men alles lezen over chippen en registreren. Hier kan men ook een link vinden naar websites die binnen alle databanken zoeken naar het chipnummer en de bijbehorende registratie. Het LICG adviseert mensen om dit voor de vakantie nog even te checken. Juist in de vakantieperiode raken vele huisdieren zoek. Bij het vinden van de dieren kan dan in elk geval snel contact worden gezocht met de eigenaar.





http://www.chipjedier.nl

http://www.licg.nl