Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070822340

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de onafhankelijkheid van universiteitsbladen. (Ingezonden 9 juni 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Universiteitsblad moet trots zijn"? 1)


2
Is het waar de aanbestedingsprocedure voor het blad "Resource" van de universiteit Wageningen niet te ontlopen was? Voor welke andere universiteitsbladen gaat dit in de toekomst mogelijk gelden?


3
Wat is uw oordeel over de opmerking van de eindredacteur, dat de uitkomst van de aanbestedingen mogelijk een opzet was van de Raad van Bestuur en de afdeling communicatie om van een lastige club journalisten af te komen? 2)


4
Is het mogelijk dat een universiteitsblad kritisch en onafhankelijk kan zijn wanneer de uitgever wekelijks met de afdeling communicatie van de universiteit moet overleggen over de inhoud van het blad? Vindt u dit een wenselijke situatie?


5
Is het waar dat "zeven van de dertien universiteitsbladen inmiddels onder de pr-afdeling van hun academie" vallen? 3)


6
Deelt u de mening van media-ethicus Huub Evers die zegt: "Uit het bedrijfsleven afkomstige universiteitsbestuurders zien de kranten steeds vaker als verlengstuk van de corporate communicatie"?


7
Hoe oordeelt u over het verdwijnen van onafhankelijke universiteitsbladen? Bent u bereid zich ­ bijvoorbeeld via een oproep - in te spannen voor het (voort)bestaan van onafhankelijke universiteitsbladen?


1) Trouw, 31 mei 2008

2) http://www.resource-online.nl/home.php?r=4&id=556
3) de Volkskrant, 12 september 2007