Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verhuur vissenkommen in ziekenhuizen

10 juni 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister meldt dat er ook andere wijzen zijn om ziekenhuiskamers te decoreren. Juiste huisvesting, voeding en verzorging zijn van belang voor gezondheid, welzijn en levensduur van een vis.

Meer informatie

* Verhuur vissenkommen in ziekenhuizen * Kamerstuk | 10-06-2008 | PDF-Document, 598 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Geachte Voorzitter,

1
Bent u op de hoogte van het initiatief van een ziekenhuis in Tilburg om vissenkommen te verhuren met als doel ziekenhuiskamers "wat meer op te fleuren"? 1) Ja.

2 en 3
Wat is uw oordeel over het verhuren of verkopen van vissenkommen ter decoratie? Hoe verhoudt dit zich tot uw uitspraak dat ronde vissenkommen niet goed zijn voor het welzijn van vissen? 2)
Bent u nog steeds van mening dat ronde vissenkommen een zeer nadelig effect hebben op de gezondheid, het welzijn en de levensduur van vissen? Zo ja, welke conclusies trekt u hieruit voor uw beleid? Zo neen, kunt u dit toelichten? Ik kan mij voorstellen dat er andere wijzen zijn om ziekenhuiskamers te decoreren. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren heeft op haar website betrouwbare en nuttige informatie staan over de verzorging en huisvesting van gezelschapsdieren, waaronder ook goudvissen. Uit de praktijk blijkt dat er verschillende factoren van invloed zijn op het welzijn, de gezondheid en de levensduur van vissen. Niet alleen is een deugdelijke huisvesting van belang, maar ook een juiste verzorging, voeding en houderij (zoals bijvoorbeeld de waterkwaliteit en de wijze van schoonmaken). Bij de verkoop van vissen is een goede voorlichting over deze punten belangrijk. De sector zou deze punten in het systeem van private certificering kunnen opnemen. Het traject om te komen tot private certificering van onder andere dierenspeciaalzaken is inmiddels gestart.
4
Bent u op de hoogte van het feit dat Duitsland de verkoop van vissenkommen reeds verboden heeft? Hoe beoordeelt u dit verbod?
Ja. Dit betreft nationale Duitse wetgeving.


5
Bent u bereid Dibevo (Nederlandse vereniging van dierenspeciaalzaken) te consulteren over de wenselijkheid van een verbod op de verkoop van vissenkommen? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?
Voorop staat dat dierenspeciaalzaken een eigen verantwoordelijkheid hebben om bij de verkoop van vissen voor de juiste kennisoverdracht met betrekking tot de aanschaf, verzorging, voeding, huisvesting en houderij van vissen te zorgen. De Dibevo is één van de partijen die participeert in het LICG. Ik heb de Dibevo geconsulteerd over de wenselijkheid van een verbod op de verkoop van vissenkommen. Los van het feit of dit juridisch haalbaar is, is de Dibevo van mening dat een verbod op vissenkommen niet leidt tot de oplossing van het probleem. In allerhande winkels zijn immers gelijksoortige glazen kommen voor andere doeleinden te koop. Mensen kunnen deze kommen evenzo gaan gebruiken als vissenkom. De Dibevo heeft mij laten weten geen voorstander te zijn van de huisvesting van vissen in vissenkommen en zegt dit standpunt ook actief aan haar leden uit te dragen. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) http://www.tweestedenziekenhuis.nl/script/Template_SubsubMenu.asp?PageID=751
2) Kamerstuk 28 286, nr. 199, blz. 42