VVD


10-6-2008

Onafhankelijke effectmeting van Ontwikkelingssamenwerking

Koenders gaat nog niet ver genoeg

Ontwikkelingssamenwerking is een van de moeilijkste onderwerpen in de politiek. Het is niet gemakkelijk om beleid te ontwikkelen dat arme landen daadwerkelijk helpt. Om deze reden is het cruciaal dat beleidsmakers voortdurend worden geconfronteerd met de resultaten van hun beleid. Effectmeting dient echter strikt onafhankelijk plaats te vinden want anders keurt de slager zijn eigen vlees.

Op aandringen van de VVD, bij monde van woordvoerder Arend Jan Boekestijn, is de Ontwikkelingssamenwerkingminister Koenders bereid om de evaluatiedienst van zijn ministerie (IOB) volstrekt zelfstandig de programma's te laten kiezen die geëvalueerd zullen gaan worden. Ook mag zij zelf beslissen welke onderzoeksmethode wordt gehanteerd en kan zij geheel autonoom het onderzoeksrapport vaststellen. Dat is mooi.

Toch zijn wij nog niet helemaal tevreden. Zo weigert de minister om het onderzoeksrapport eerder dan na drie maanden door te sturen naar de Kamer. De VVD dient vandaag een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om IOB-rapporten binnen één maand met beleidsreactie naar de Tweede Kamer te zenden.

Voorts is het op dit moment zo dat de medewerkers van het IOB voor een derde bestaat uit interne geschoolde meetexperts, een derde externe geschoolde meetexperts en een derde doorstromers van het departement betreffen die ongeschoold zijn. Die laatste categorie heeft een negatieve invloed op de kwaliteit. Boekestijn dient een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om na een overgangsfase in de toekomst uitsluitend geschoold personeel bij het IOB aan te stellen.

In een derde motie roept de liberaal de regering op om standaard bij elk door Nederland (mede) gefinancierd ontwikkelingsproject een nulmeting uit te voeren. Vaak gebeurt dit namelijk niet zoals recent weer door de Algemene rekenkamer voor de zoveelste maal werd vastgesteld. Zonder nulmeting is het namelijk onmogelijk om vast te stellen wat nu precies het effect van onze bijdrage is. Donderdag 12 juni 2006 wordt er over deze moties gestemd.