Openbaar Ministerie

Strafproces overvallen Zuilen en Ondiep van start

10 juni 2008

In de periode april 2007 tot en met januari 2008 vond in de wijken Zuilen en Ondiep een serie overvallen en gewelddadige straatroven plaats. Dankzij intensief politieonderzoek en waardevolle tips naar aanleiding van opsporingsprogrammaâs kon een groep verdachten worden aangehouden. Vandaag stonden de acht hoofdverdachten voor het eerst voor de rechter tijdens een zogenoemde regiezitting.

De acht, waarvan er een niet in voorarrest zit, worden verdacht van overvallen, inbraken in woningen, bedrijven en autoâs, scooterdiefstal, heling, drugsdelicten en bedreiging. De officier van justitie verzocht de rechtbank de zaak te verwijzen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Hij zegde toe dat de definitieve tenlasteleggingen op zeer korte termijn te verwachten zijn, op basis van het eind proces-verbaal dat kort geleden is ontvangen. De advocaten verzochten de rechtbank de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen dan wel te schorsen. De officier van justitie bracht hier tegenin dat er voldoende gronden zijn om het voorarrest te handhaven.

De rechtbank besliste dat de zaak voor onbepaalde tijd wordt aangehouden en verwees de zaak naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Van twee van de verdachten werd de voorlopige hechtenis geschorst tot de volgende zitting. De andere vijf schorsingsverzoeken werden afgewezen.