Centraal Bureau Fondsenwerving

Reglement CBF-Keur vernieuwd

Vanaf 1 juli 2008 is het nieuwe Reglement van het CBF-Keur van kracht. In 2007 is de door de VFI (branchevereniging van landelijk wervende goede doelen) vastgestelde Code Goed Bestuur voor Goede Doelen (Code Wijffels) vervlochten met het CBF-Keur. De principes voor goed bestuur zijn opgenomen in het toetsingskader van het CBF-Keur.

De toetsingssystematiek van het nieuwe CBF-Keur wordt vanaf 1 juli a.s. ook aangepast. De vijfjaarscyclus wordt vervangen door een driejaarscyclus met integrale toetsingen. De jaarlijkse toetsingen op specifieke onderwerpen worden met het oog op de administratieve lastenverlichting teruggebracht tot een toetsing van het jaarverslag en de Verantwoordingsverklaring over de principes van goed bestuur. In de Verantwoordingsverklaring legt het bestuur of de Raad van Toezicht verantwoording af over drie principes:
1. Onderscheid de functies toezicht houden, besturen en uitvoeren.
2. Optimaliseer de effectiviteit en efficiency van bestedingen.
3. Optimaliseer de omgang met belanghebbenden.

Openstaande actiepunten of eerder geconstateerde afwijkingen blijven wel onderdeel uitmaken van de jaarlijkse controles. Bij de nieuwe toetsingssystematiek gaat het CBF op werkbezoek bij de instellingen en treedt ze in dialoog met de bestuurders of toezichthouders van de keurmerkhouders. De kwaliteit van het CBF-Keur en de wijze van toetsen worden hiermee gemoderniseerd.

Het CBF kent nu 269 keurmerkhouders. Informatie over deze keurmerkhouders en het Reglement vindt u op de website van het CBF: www.cbf.nl.

10 juni 2008