Waterschap Vallei & Eem

Gielen- en Oorspronbeek voorlopig uitgesteld

Baggerwerkzaamheden in de Duno-, Gielen- en Oorspronbeek voorlopig uitgesteld

Waterschap Vallei & Eem heeft de geplande baggerwerkzaamheden in de Duno-, Gielen- en Oorsprongbeek en de bijbehorende vijverpartijen voorlopig uitgesteld. De werkzaamheden stonden gepland voor het najaar van 2008.

Algemeen

In 2002 is gestart met het groot onderhoud aan de Zuid-Veluwse beken. De beken zijn zoveel mogelijk hersteld in de staat zoals ze in de 19e eeuw waren aangelegd. Door de provincie Gelderland zijn deze beken aangewezen als beken met het Hoogste Ecologische Natuurpotentieel (HEN-wateren). De aanwezige natuurwaarden zijn bij de uitvoering van dit project behouden en waar mogelijk versterkt. Daarnaast zijn ook de cultuurhistorische objecten hersteld.

Vertraging door explosieven

In 2005 liep het project vertraging op door de aanwezigheid van explosieven De explosieven in de beekbodem van de Duno-, Gielen- en Oorsprongbeek en de bijbehorende vijverpartijen moeten worden gedetecteerd, benaderd en verwijderd. Na het verwijderen van de explosieven kunnen de baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Zo min mogelijk risico

Waterschap Vallei & Eem vindt het belangrijk om nu eerst de explosieven in het hele beheersgebied in kaart te brengen en vervolgens te ruimen. Daarna gaat het waterschap de reguliere werkzaamheden uitvoeren en wordt het beekherstel hervat. Met deze werkwijze zijn de risico's in tijd, kosten en veiligheid beter te beheersen.

Van 2002 tot heden

Het waterschap is vanaf 2002 bezig met groot onderhoud aan de Zuid-Veluwse beken. Eerst zijn de beken rondom Renkum en Heelsum opgeknapt. In 2005 waren de beken in Oosterbeek en Doorwerth aan de beurt. Door de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, heeft het waterschap de werkzaamheden uitgesteld. In de zomer van 2006 heeft een gespecialiseerd bedrijf de munitieresten rondom deze beken verwijderd. De munitieresten zijn onschadelijk gemaakt. De werkzaamheden aan de Oosterbeekse en Doorwerthse beken zijn afgelopen winter uitgevoerd.

Wat nu nog rest zijn de werkzaamheden in het waterdeel van de Duno-, Gielen- en Oorsprongbeek en de bijbehorende vijverpartijen.