Gemeente Breda

Landelijke subsidie voor proefproject Steek energie in je huis

Het project Steek energie in je huis in Ginneken, dat voortgekomen is uit een idee van de Bredase Energieraad, is erkend als (vierde) proefproject binnen het landelijke programma Meer Met Minder.

Dat betekent dat er landelijke subsidie beschikbaar komt. Wethouder Willems: "Huiseigenaren die deelnemen aan dit project krijgen de advieskosten vergoed als zij energiebesparingsmaatregelen laten nemen, waardoor het energielabel van hun woning verbetert. Ook krijgen ze een energiebesparingspakket van de energieleverancier. Ik verwacht dat hierdoor veel huiseigenaren definitief besluiten om mee te gaan doen."

`Meer Met Minder' is een gezamenlijk initiatief van overheid, energiebedrijven, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven met als doel om in de periode 2008 - 2011 een half miljoen bestaande woningen en bedrijfsgebouwen minimaal 30% zuiniger te maken.

De Bredase Energieraad heeft vorig jaar besloten om in het kader van dat programma een project te ontwikkelen om energie te besparen in de bestaande woningbouw: het proefproject `Steek energie in je huis'. Deelnemers aan dit project kunnen een energieadvies laten opstellen en vervolgens maatregelen laten uitvoeren door aannemers en installateurs. Met energieleveranciers kunnen afspraken worden gemaakt over verlaging van de voorschotnota en de Rabobank biedt korting op een klimaathypotheek aan. Het project is dan ook een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen diverse leden van de Energieraad. De Energieraad heeft besloten om bij makelaars te informeren of zij een rol kunnen gaan spelen bij uitbreiding van het project.

Daarnaast heeft Essent tijdens de vergadering van de Energieraad deze week voorbeelden gepresenteerd van collectieve warmtelevering bij bouwprojecten. Met collectieve systemen kunnen hoge energieprestatie worden gehaald. Ook in Breda zullen komende jaren energiezuinige wijken worden ontwikkeld door middel van collectieve warmtelevering, bijvoorbeeld via een biomassacentrale in Teteringen.

In de Bredase Energieraad wisselen de deelnemende partners kennis en ervaring uit op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Verder stemmen zij energiezuinige plannen en activiteiten op elkaar af, zodat er meer duurzame projecten in Breda ontwikkeld worden. Behalve de Gemeente Breda zijn ook WonenBreburg, BAM Vastgoed, Uneto-VNI, Essent Warmte, Rabobank, Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, SOAB, Spring Architecten en de Builddesk-groep partner in de Energieraad.

Breda, 10 juni 2008