Stichting Natuur en Milieu

CO2-doelen verkeer verwateren door Frans-Duitse afspraken

10 juni 2008 - Europa lijkt haar auto-industrie belangrijker te vinden dan het klimaatprobleem. Door het Duits-Franse pact over CO2-wetgeving voor personenautos zullen er minder snel zuinige autos op de markt komen en zal Nederland en ook Europa haar CO2 doelen voor verkeer niet gaan halen.

Natuur en Milieu roept minister-president Balkenende op om tijdens de aanstaande Europese top van 19 en 20 juni de klimaatambities te verdedigen. Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu: Als Europa daadwerkelijk voor deze slappe wetgeving kiest, zal Nederland op eigen houtje aanvullende maatregelen moeten nemen om de emissies van het autoverkeer terug te dringen.

Het één-tweetje tussen Frankrijk en Duitsland over de CO2-limieten voor personenautos zet Nederland in een lastige positie: als de Europese Unie het plan accepteert, en haar klimaatdoelen bijstelt, moet Nederland met eigen aanvullende maatregelen de CO2-uitstoot van verkeer en vervoer omlaag zien te krijgen.

Nederland vertrouwde namelijk tot nu toe vooral op Europese maatregelen om de klimaatbelasting van verkeer en vervoer te reduceren. In de grafiek is te zien dat 36 procent van de te realiseren CO2-reductie van het programma Schoon & Zuinig uit de Europese norm voor CO2-efficiency van personenautos moet komen. De deal van gisteren illustreert dat die norm uiteindelijk te slap en te laat komt om aanzienlijk bij te dragen aan de Nederlandse klimaatdoelen voor 2020.

De tweede steunpijler is de 20 procent bijmenging van biobrandstoffen. In Europa wordt men gaandeweg (terecht) steeds sceptischer over de klimaatwinst van biobrandstoffen. Het is onwaarschijnlijk dat er een 20 procent bijmengrichtlijn ingevoerd zal worden.

En met de derde pijler gaat het ook al mis. De kilometerprijs start in fases vanaf 2012, maar zal pas in 2016 volledig ingevoerd zijn en effect hebben. Waardoor de klimaatwinst van deze maatregel ook niet op tijd zal zijn voor de klimaatdoelen uit Schoon & Zuinig.

Minister Cramer van milieu en minister-president zullen de aankomende weken in de Milieuraad en de Europese top flink aan de bak moeten om Europa op andere gedachten te brengen.

Publicatiedatum: 10-06-2008