Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 10 juni 2008 PO/Z&O/17543 24 april 2008 08-OCW-B-030

Onderwerp
Uitkomsten van het gesprek inzake pesten

De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben schriftelijk om informatie verzocht over de uitkomsten van het gesprek met het Centrum voor School en Veiligheid inzake aandacht voor effectieve methoden tegen pesten. Met deze brief kom ik aan dit verzoek tegemoet.

Begin februari heeft een medewerker van het Ministerie van OCW namens mij een verkennend gesprek gevoerd met het Centrum School en Veiligheid over de mogelijkheden om scholen te informeren over effectieve methodes in het onderwijs. In dit gesprek is een aantal zaken besproken. Vastgesteld is dat het Centrum School en Veiligheid in essentie een makelende taak heeft tussen aanbod en vraag. Dit gebeurt onder andere via de website (www.schoolenveiligheid.nl) en onderliggende sites als www.pestweb.nl en www.socialecompetenties.nl. Binnen de opdracht is niet voorzien in het beoordelen van de effectiviteit van programma's. Programma's en materialen worden niet geselecteerd voordat ze op lijsten worden geplaatst. Een uitzondering daarop is de site `sociale competenties'. Daar is bij de digitale keuzegids wel sprake van kwaliteitsoordelen over programma's.

Omdat ik er belang aan hecht dat scholen aandacht hebben voor effectieve werkwijzen is het volgende afgesproken:
Het Centrum voor School en Veiligheid zal scholingsaanbod voor docenten tegen pesten niet willekeurig (alfabetisch) weergeven, maar effectieve c.q. veelbelovende programma's als eerste noemen. Een bewezen effectieve aanpak als PRIMA wordt daarmee direct onder de aandacht gebracht van scholen.
Verder kunnen methodes worden ingediend bij het Nederlands Jeugd Instituut voor vermelding op de databank `effectieve jeugdinterventies'. Deze methodes worden hier alvorens plaatsing op effectiviteit Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

beoordeeld. De digitale keuzegids sociale competentie zal scholen waar mogelijk verwijzen naar vermelding en beoordeling van programma's op deze databank.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma