CNV Stads- en streekvervoer over Gronings OV-vonnis: "Salomons-oordeel

10/06/2008 18:43

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Stads- en streekvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 10 juni 2008


------

CNV Stads- en streekvervoer over Gronings OV-vonnis: "Salomons-oordeel"

Staking niet langer mogelijk in de spits

De Groningse rechter oordeelde dinsdagmiddag dat stakende buschauffeurs in de spits in Groningen, Friesland en Drenthe een té zwaar middel is. Althans voor de periode van twee maanden. "Ik noem het een Salomons-oordeel, waarbij alle betrokken partijen een beetje winst mogen opstrijken", zo reageert onderhandelaar Wyb Kusters van CNV Stads- en streekvervoer. De staking in het openbaar vervoer in de drie noordelijke provincies is daarmee een tandje terug gedraaid naar het niveau van tijdens de eindexamens. Staken, maar niet op het moment dat (Noord-)Nederland van of naar z'n werk/school gaat. "We blijven actie voeren en houden de druk op de ketel", verzekert Kusters.

De rechter wees daarmee in kort geding de eis van de provinciebesturen van Groningen, Friesland en Drenthe, alsmede reizigersvereniging ROVER toe. Die hadden om beëindiging van de staking en een afkoelingsperiode verzocht.

Onderhandelaar Wyb Kusters van CNV Stads- en streekvervoer, in Groningen bij de zitting aanwezig, is licht teleurgesteld over het vonnis van de rechter. "Dat het CNV staken als een zwaar middel ziet is algemeen erkend. Maar in dit cao-conflict laten de werkgevers ons geen keuze. Het was daarom overigens geheel terecht dat de eisers in dit geding ook de werkgevers meenamen in hun gerechtelijk verzoek. Nog altijd is het CNV van mening dat de werkgevers de sleutel in handen hebben om dit conflict op te lossen. De dwang van de rechter dat er tussen 12 juni en 12 augustus niet langer in de spits mag worden gestaakt en dat tussentijds werkgevers nader met ons moet worden onderhandeld onderstreept dat. Van belang is echter tevens dat hij de staking niet als onredelijk afdoet. Om die reden geeft hij het middel ook weer vrij als partijen er vóór half augustus niet uitkomen. En dat zullen we dan zeker niet nalaten."

Kusters veronderstelt dat de pauze die de rechter nu oplegt de rijksoverheid tevens de tijd en ruimte geeft om zijn eigen verantwoordelijkheden te nemen in de kwestie van het openbaar vervoer. "Want dat die verantwoordelijkheid er ligt is uit het onderzoek van senator Klaas de Vries zonneklaar gebleken."

"Ik ben overigens wel benieuwd wat dit vonnis teweeg brengt in andere provincies. Daar derven de provinciebesturen geen inkomsten als er niet wordt gereden met de bussen. Maar ik heb zo het vermoeden dat er nog een rechtzaak aan zit te komen."





http://www.cnvbedrijvenbond.nl