Gemeente Nijmegen

Nieuw Ouder-Kind-Centrum in Dukenburg

10/06/2008

Vanaf juli heeft Nijmegen er een vijfde Ouder-Kind-Centrum bij. Tijdelijk wordt dit OKC in voormalig schoolgebouw De Horizon gevestigd, om na ongeveer drie jaar definitief naar Open Wijkschool De Meiboom te verhuizen.

Het doel van Ouder-Kind-Centra is het vergroten van opvoedingsvaardigheden van ouders en versterken van de integratie en samenhang in een wijk. De gemeente ziet in de maatschappelijke problematiek van een aantal wijken in het zuidelijk deel van Dukenburg (Aldenhof, Malvert, Meijhorst) aanleiding om daar het bestaande voorzieningenniveau met een Ouder-Kind-centrum aan te vullen. Welzijnsorganisatie Tandem zorgt voor de totstandkoming van OKC Dukenburg.

OKC Dukenburg wordt tijdelijk gehuisvest in het voormalig schoolgebouw De Horizon. De Horizon moet over drie jaar wijken in het kader van de plannen voor Hart voor Dukenburg. Tot die tijd kan de benodigde verbouwing van Open Wijkschool De Meiboom worden gerealiseerd. Daarna verhuist het OKC definitief naar Open Wijkschool De Meiboom.

In Ouder-Kind-Centra organiseren actieve ouders uit een wijk activiteiten, onder begeleiding van Tandem. Ouders kunnen elkaar in het OKC ontmoeten en ervaringen uitwisselen over opvoeding en persoonlijke zaken. Sommige activiteiten zijn voor ouders en kinderen samen. Als dit niet het geval is, is er kinderopvang. Zo zijn er koffieochtenden, themabijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook taallessen en babymassage. Meestal is deelname gratis, soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd. De organiserende ouders krijgen als tegenprestatie een vergoeding, scholing, korting, bonnen of vrijkaartjes voor leuke evenementen.

Nijmegen kent momenteel vier Ouder-Kind-Centra: Mengelmoes in de wijk Goffert (Willemskwartier), Sam Sam in de Wolfskuil, De Paraplu in Hatert en Mama Mia in Neerbosch-Oost.