Gemeente Nijmegen

Aanpak boomwortelopdruk krijgt een vervolg

10/06/2008

Burgemeester en wethouders gaan door met het bestrijden van boomwortelopdruk. De aanpak wordt onderdeel van wijkbeheerplannen. Bij het planten van nieuwe bomen moet toekomstige overlast op voet- en fietspaden van scheefliggende tegels worden voorkomen.

Burgemeester en wethouders besloten hiertoe bij de vaststelling van de evaluatie van het boomwortelprogramma. Zij stelden in 2004 drie miljoen euro beschikbaar voor een inhaalslag. Sinds 2004 zijn verspreid over de stad 600 bomen gerooid en meestal vervangen. Bij ruim 3200 bomen is de boomspiegel verruimd of een deel van de wortels verwijderd. Na het weer vlak straten van de voet- en fietspaden is hier de veiligheid verbeterd. De keerzijde is dat door verwijderen van een deel van de boomwortels de vitaliteit van de bomen kan verminderen.

Boomwortelopdruk is een steeds terugkerend probleem vooral bij bomen die 20 tot 30 jaar geleden zijn geplant in met name Dukenburg en Lindenholt. Bij de komende wijkschouwen krijgt het probleem in het vervolg nadrukkelijk aandacht om zo tijdig te kunnen ingrijpen. Bij riool-vernieuwing wil de gemeente in het vervolg ook steeds de boomwortel-opdruk aanpakken. Dat kan de kosten drukken en betekent voor bewoners slechts eenmaal overlast. Daarnaast wil de gemeente in de toekomst deze overlast voorkomen door minder bomen in verharding en meer in het groen te planten. Dat kan niet overal. Nieuwe bomen bij verharding vergen extra voorzieningen om oppervlakkige wortelgroei te voorkomen. Ook kunnen hier boomsoorten komen die minder kans op wortelopdruk geven. Door hogere kosten zullen er mogelijk minder bomen worden aangeplant.