Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 10 juni 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: burgemeester J. Streng


1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 2 juni 2008. Toelichting: Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies: Instemmen met de besluitenlijst. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Verkoop gemeentegrond bij perceel Rijksstraatweg 55 te Baambrugge. Toelichting: Op 1 april 2008 heeft gemeente Abcoude het verzoek tot aankoop van gemeentegrond bij het perceel Rijksstraatweg 55 te Baambrugge ontvangen. Er bestaan geen bezwaren waardoor verkoop, volgens de gestelde voorwaarden in de koopakte, kan worden gerealiseerd. Voorgelegd aan het college, het betreft i.c. een verzoek van de buurman van het sectorhoofd Dienstverlening. Ambtelijk advies: Geadviseerd wordt een groenstrook van ca. 108 m2 bij het perceel aan de Rijksstraatweg 55 te Baambrugge te verkopen volgens de voorwaarden in de koopakte en volgens gestelde verkoopprijs van 175,- per m2. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Gunning monitoren van overstorten en modernisering van rioolgemalen. Toelichting: De gemeente Abcoude moet op diverse locaties meetinstrumenten plaatsen. Daarnaast moeten diverse rioolgemalen gemoderniseerd worden. Ambtelijk advies: Het plaatsen van meetapparatuur en de moderniseren van rioolgemalen te gunnen aan I-real. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Tijdelijke Kinderopvang Abcoude-Zuid. Toelichting: Kinderopvang BORUS biedt kinderopvang aan in samenwerking met de scholen in Abcoude. Hiervoor is geschikte ruimte nodig om de kinderen van de dagopvang en buitenschoolsopvang te huisvesten. BORUS heeft serieuze plannen voor nieuwbouw in Abcoude Winkelbuurt. In afwachting van de ontwikkeling van plannen in dat project wil BORUS graag in de grote vraag naar kinderopvang voorzien. Hiervoor zijn zij bereid te investeren in een tijdelijke locatie voor de duur van 5 jaar. In samenwerking met de gemeente is gekozen voor de locatie aan de Koppeldijk, omdat deze weinig beperkingen kent en ook in de planperiode geen beperkingen oplegt aan de toekomstige ontwikkeling. Ambtelijk advies:
- Besluiten tot het doorlopen van een vrijstellingsprocedure volgens artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.
- Voornemen tot verlenen tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning ter visie leggen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. I.o.m. afdeling communicatie o.a. buurt informeren.
---


4. Implementatie nieuwe Wro. Toelichting: Met ingang van 1 juli 2008 treedt de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking. Dit heeft gevolgen voor procedures en instrumenten. In de bijgevoegde Nota nieuwe Wro zijn informatie en keuzes in verband met de nieuwe Wro opgenomen. Aan de raad wordt voorgesteld om een delegatie besluit, een aanpassingbesluit voor de legesverordening en een intrekkingbesluit voor de exploitatieverordening te nemen. Ambtelijk advies: Voorgesteld wordt om de gemeenteraad middels de Nota te informeren over de nieuwe wet en daarbij voor te stellen een delegatiebesluit te nemen, de legesverordening aan te passen en een intrekkingbesluit voor de exploitatieverordening te nemen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten. Matrix wijzigingen oud vs. nieuw voor B en W opstellen s.v.p.
5. Het oprichten van een ligboxenstal op perceel Gein-Noord 88c te Abcoude. Toelichting: Op het perceel Gein-Noord 88c is een agrarische bedrijf gevestigd. Er is een bouwaanvraag ingediend voor het oprichten van een ligboxenstal, omdat de melkcapaciteit en de mestopslag van de huidige melkstal op het perceel te klein is. Na verwezenlijking van de ligboxenstal voldoet het bedrijf aan de huidige milieuhygiënische voorschriften en regelgeving. De bouwvergunning moet worden verleend met een vrijstelling, omdat het niet past binnen het bestemmingsplan. Tevens dient er een voorbereidingsbesluit worden genomen om de vrijstelling te kunnen verlenen. Op 21 februari 2008 heeft de raad onder andere voor dit perceel een voorbereidingsbesluit genomen. Voor een andere toelichting wordt verwezen naar de ruimtelijke onderbouwing. Ambtelijk advies: Op grond van artikel 19 lid 1 WRO vrijstelling verlenen van het verbod tot het bouwen buiten het op de bestemmingsplankaart aangegeven bouwblok ten behoeve van het oprichten van een ligboxenstal wanneer na publicatie van het voornemen tot verlenen van vrijstelling geen zienswijzen worden ingediend. Indien er wel zienswijzen worden ingediend wordt in een separaat voorstel geadviseerd, op basis van een belangenafweging, de vrijstelling te verlenen dan wel te weigeren. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
6. Aanvraag reguliere bouwvergunning plaatsen van een tweetal aanlegvoorzieningen met verkeersregeling voor de scheepvaart, in het Gein: nabij Gein-Noord 7 en de Angstel: ter hoogte van tuin Binnenrust, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

PORTEFEUILLE: wethouder J. Vonk-Vedder


1. Subsidieaanvraag stichting Ab-art ten behoeve van het project `matineevoorstellingen'. Toelichting: De stichting Ab-art is in september 2005 opgericht. De stichting stelt zich ten doel het organiseren van culturele evenementen in de gemeente Abcoude, met name op het gebied van beeldende en uitvoerende kunsten. Ab-art verzorgt al enige tijd (succesvol) theatervoorstellingen in het PMG. Het bestuur wil de theatervoorstellingen uitbreiden met vier voorstellingen op de zondagmiddag. Hiermee wil men inwoners faciliteren die op zaterdagavond niet de mogelijkheid hebben het theater te bezoeken (ouderen, gezinnen met kinderen, jongeren). Ambtelijk advies: De stichting Ab-art een projectsubsidie toe te kennen voor de uitvoering van vier voorstellingen op de zondagmiddag van maximaal 1.500,-- en dit ten laste te brengen van de begrotingspost 662.000 / 642.500. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---


2. Subsidieaanvraag stichting Ab-art ten behoeve van het project `Wandelen door Abcoude met Jacob Olie'. Toelichting: De stichting Ab-art is in september 2005 opgericht. De stichting stelt zich ten doel het organiseren van culturele evenementen in de gemeente Abcoude, met name op het gebied van beeldende en uitvoerende kunsten. Ab-art verzorgt onder andere al enige tijd (succesvol) theatervoorstellingen in het PMG. Hiernaast zet de stichting zich in de culturele waarden van Abcoude te benadrukken. Men wil dat nu doen door het project 'Wandelen door Abcoude met Jacob Olie' waarin men de historie van Abcoude aan de hand van foto's van Jacob Olie terug laat komen in het Abcoude van vandaag. Ambtelijk advies: De stichting Ab-art een projectsubsidie toe te kennen voor de uitvoering van het project 'Wandelen door Abcoude met Jacob Olie' van 1.200,-- en dit ten laste te brengen van de begrotingspost 662.000 / 642.500. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
3. Keuze aannemer bouw- en woonrijpmaken Baambrugge Oost. Toelichting: Van Asch deed bij de aanbestedingsprocedure voor het bouw- en woonrijp maken de meest economische aanbieding in relatie tot het bestek van het werk. Ambtelijk advies: Opdracht te geven aan BV v/h Fa. H. van Asch te Soest voor het bouw- en woonrijp maken van de gronden voor uitbreidingsplan Baambrugge-Oost. B&W-besluit:
1 week aanhouden + toelichting toevoegen, o.a. wie had nog meer ingeschreven, welke prijs, voor welk bedrag in begroting.

PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode


1. Aanpassing huurgerelateerde parameters in huur-inkomentabel per 1-7-2008 in de Huisvestingsverordening 2006 gemeente Abcoude. Toelichting: De Huisvestingsverordening 2006 van gemeente Abcoude is op 1 juli 2006 in werking getreden. De Raad heeft het college gemandateerd om halfjaarlijks de huur-inkomentabel aan te wijzigen naar aanleiding van besluiten op rijksniveau binnen het Ministerie van VROM. Via MG-circulaires worden de nieuwe huurgerelateerde parameters bekend gemaakt, welke op 1-7-2008 voor een jaar in werking treden, op grond van wettelijk voorschrift. Deze parameters zijn gekoppeld aan het inflatiecijfer en de maximale huurverhoging van 1,6%. Ambtelijk advies: Aanpassen van huurgerelateerde parameters in huur-inkomentabel per 1-7-2008 voor periode van 1-7- 2008 tot 1-7-2009 op grond van wettelijk voorschrift. Westhoek Wonen informeren over de aanpassing en verzoeken Woningnet op de hoogte te brengen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
2. Budgetoverheveling bouwgrondexploitaties. Toelichting: In 2007 heeft de gemeenteraad diverse kredieten beschikbaar gesteld voor de lopende grondexploitaties. Een deel van deze kredieten waren jaaroverschrijdend. Dit betekent dat de resterende budgetten per 31-12-2007 dienen te worden overgeheveld naar het jaar 2008. In de bij dit advies horende bijlage zijn de betreffende bedragen geel gearceerd. Ambtelijk advies: De per 31-12-2007 nog beschikbare budgetten voor de bouwgrondexploitaties van Abcoude-Zuid, Stationsgebied en Meerbad over te hevelen naar 2008. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.
---

3. Liquiditeitsplanning 2008-2009. Toelichting: Bij dit advies is gevoegd een geactualiseerde liquiditeitsplanning 2008-2009. De geldstromen met betrekking tot bouwprojecten en de gemeentelijke investeringen zijn in omvang en tijd geprognosticeerd. Uit deze prognose blijkt dat de gemeente een structureel financieringstekort heeft en dat dit tekort in 2008 verder oploopt. In de 2e helft 2008 wordt dit tekort tijdelijk iets lager door ontvangsten uit grondopbrengsten. De kosten van bouw en woonrijpmaken alsmede investeringsuitgaven op het gebied van infrastructuur en riolering (w.o. centrumplan) laten het liquiditeitstekort weer oplopen. Ambtelijk advies: Op basis van de bijgevoegde liquiditeitsplanning besluiten tot het aantrekken van vast financiering tot een bedrag van 5,0 miljoen. B&W-besluit: Overeenkomstig voorstel besloten.

Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 17 juni 2008. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 10 juni 2008

O P E N B A A R

PORTEFEUILLE: wethouder D.L. Kok


1. Aanvraag lichte bouwvergunning plaatsen gevelreclame bij restaurant Charlotte, Amsterdamse- straatweg 1-3, Abcoude. Ambtelijk advies: Bouwvergunning verlenen. Mandaatbesluit d.d. 2-6-2008: Overeenkomstig voorstel besloten.


---