Provincie Noord-Brabant

|Persbericht                                    

Datum
23 mei 2008
Nummer 104


Extra vergadering commissie ruimte en milieu op dinsdag 10 juni
PS stellen besluit over interim structuurvisie uit

Op initiatief van de fracties van VVD, SP, D66, GroenLinks, Partij vd Dieren, Brabantse Partij en ChristenUnie/SGP, hebben Provinciale Staten de behandeling van de provinciale interim-structuurvisie uitgesteld tot 27 juni. Het voornemen is het provinciale streekplan te vervangen door de interim-structuurvisie omdat per 1 juli 2008 de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening in werking treedt.

VVD-fractievoorzitter Geeraedts bepleitte uitstel van behandeling van de interim-structuurvisie omdat het dagelijks bestuur (GS) vorige week een nieuw standpunt innam over de invoering van een provinciale verordening. Dat gebeurde naar aanleiding van de behandeling in de Eerste Kamer. GS kondigden aan voor een aantal provinciale belangen een verordening op te stellen. VVD en oppositiepartijen vinden nu dat gemeenten en maatschappelijke organisaties over de invoering van een provinciale verordening nog hun mening moeten kunnen geven. In een verordening legt de provincie vast waar gemeenten zich aan moeten houden bij de ruimtelijke ordening.

VVD en oppositiepartijen willen overleg met gemeenten en maatschappelijke organisaties over de invoering van een provinciale verordening. "Wij willen praten over de belangen die in de verordening geborgd moeten worden", zo merkte VVD-fractievoorzitter Geeraedts op. Gedeputeerde Rüpp gaf aan dat de uitwerking en de vraag voor welke belangen uiteindelijk een verordening zal worden opgesteld, nog uitvoerig aan de orde komen, zoals eerder al aangegeven. De Brabantse samenleving zal hierover geconsulteerd worden.

De Commissie Ruimte en Milieu zal een extra vergadering houden op dinsdag10 juni vanaf 18.30 uur in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Deze vergadering zal in zijn geheel gewijd worden aan deze verordening.

Doordat de interim-structuurvisie niet werd vastgesteld, is ook het uitvoeringsbesluit over Logistiek Park Moerdijk en het Agro- en Foodcluster met een maand uitgesteld.