Gemeente Noordwijkerhout


2/6/2008 - Verkeersexamen leerlingen basisscholen

Op dinsdag 10 juni 2008 worden de leerlingen van groep 7 van de Regenboogschool, Ireneschool, de Prinsenhofschool, De Zeestroom en de St.Victorschool uit Noordwijkerhout én De Egelantier uit De Zilk, getest op hun verkeerskennis bij het verkeersexamen. Dit jaar doen er maar liefst 180 leerlingen mee aan het verkeersexamen in onze gemeente! De politie heeft de fietsen vóór het examen al gekeurd. De politie geeft daarnaast voor het examen nog uitleg aan de leerlingen. Vervolgens legt elke leerling individueel het parcours af en wordt door de ouders op de posten getoetst.
Voorbereiding examen
Het verkeersexamen is in Noordwijkerhout ingesteld om de kennis van verkeersregels en verkeerstekens van basisschoolleerlingen in de praktijk te testen. Het examen wordt georganiseerd door de politie, Veilig Verkeer Nederland afdeling Noordwijkerhout en de gemeente Noordwijkerhout. De leerlingen hebben eerst een schriftelijk examen afgelegd. Het praktijkexamen zelf is op school voorbereid met behulp van leerstof van Veilig Verkeer Nederland.

Parcours
De lengte van het parcours is ongeveer twee kilometer en loopt langs alle basisscholen in Noordwijkerhout. De Zilk heeft een eigen parcours. De route in Noordwijkerhout loopt langs de Van der Weijdenlaan, Pilarenlaan, Maandagsewetering, Meeuwenlaan, Wildlaan, Viaductweg, Koninginneweg, Herenweg en de Victoriberg. Met bewegwijzeringsbordjes worden leerlingen de goede kant opgestuurd. Speciale waarschuwingsborden moeten het overige verkeer wijzen op de praktiserende deelnemers. Zij worden gevraagd goed uit te kijken voor de toch vaak een beetje zenuwachtige examendeelnemers. In gemiddeld 25 minuten leggen de leerlingen de test af. Iedere minuut start er een nieuwe kandidaat, gekleed in veiligheidshesje.

Examen
Langs het parcours zitten bij de controleposten ouders die de handelingen van de examenkandidaten beoordelen en deze noteren. Gelet wordt op handelingen zoals borden goed opvolgen, hand uitsteken bij het afslaan, goed kijken bij het afslaan en correct voorrang verlenen. De politie kijkt de formulieren na en geeft de uitslag door aan de betrokken school. Op basis van de resultaten kan bepaald worden welke kinderen nog bijscholing nodig hebben om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Alle kinderen die het examen met goed gevolg hebben afgelegd, krijgen uit handen van de politie een verkeersdiploma!