Gemeente Rotterdam

Nr. 96
4 juni 2008

Optredens door Dance Works Rotterdam en Rotterdams Philharmonisch Orkest

Burgemeester bezoekt Verre Oosten

Burgemeester Ivo Opstelten brengt van 10 tot en met 24 juni aanstaande een werkbezoek aan de steden Jakarta, Shanghai, Beijing en Tokio. Tijdens dit bezoek biedt de burgemeester Jakarta een optreden aan van de dansgroep Dance Works Rotterdam. Hij is ook gastheer bij de galaconcerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Shanghai, Beijing en Tokio.

Jakarta
Het bezoek aan Jakarta staat in het teken van de samenwerking tussen beide steden op het gebied van watermanagement. Het gaat daarbij niet alleen om het delen van kennis en expertise maar ook om deelname aan baggerprojecten in de kanalen van Jakarta door de Dienst Gemeentewerken. Hierdoor kan een concrete bijdrage worden geleverd aan de afwateringsproblematiek waar Jakarta in de regentijd mee te kampen heeft. Eerder dit jaar is de gouverneur van Jakarta, dr. Fauzi Bowo, op bezoek geweest in Rotterdam waarbij mogelijke samenwerking op dit terrein is besproken. Jakarta en Rotterdam zijn sinds 1986 zustersteden van elkaar. Dance Works Rotterdam treedt tijdens het bezoek op met een voorstelling van de productie 'Rotterdam/New York'.

Shanghai
Shanghai en Rotterdam onderhouden sinds 1979 nauwe banden met elkaar. Samen met zijn collega Han Zheng ondertekent burgemeester Opstelten een hernieuwd protocol voor samenwerking op het gebied van onderwijs en op de terreinen van infrastructuur en milieu. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met de havendirecteur van Shanghai en een aantal reders. Ook wordt een bezoek gebracht aan het terrein waar in 2010 de World Expo zal plaatsvinden. Rotterdam is geselecteerd als best urban practice met het plan 'Rotterdam Water City 2035'. De Rotterdamse inzending zal tijdens de World Expo worden tentoongesteld.

In de bibliotheek van Shanghai opent de burgemeester de fototentoonstelling Rotterdam Library: portraits of readers and their stories. Deze tentoonstelling met portretten van Rotterdammers door fotograaf Frank Hanswijk is door de Bibliotheek Rotterdam gemaakt. Ook opent hij het Donghua De Kooning Design Center, een samenwerkingsverband tussen Donghua University en de Willem de Kooning Academie. Speciale aandacht gaat uit naar de twee concerten die het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft in Shanghai. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het orkest concerteert in de Rotterdamse zusterstad. Onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin zullen werken van Ketting, Ravel, Sjostakovitsj, Prokofjev en Beethoven ten gehore worden gebracht.

Beijing en Tokio
Het programma in Beijing bestaat ondermeer uit bezoeken aan de minister van Communicatie en Transport en aan het hoofdkantoor van COSCO Container Lines. In Tokio wordt gesproken met het stadsbestuur en het Japanse bedrijfsleven.

Ook in deze beide steden is de burgemeester als gastheer aanwezig bij de concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast optredens in Shanghai, Beijing en Tokio voert de tournee het orkest ook naar de steden Yokohama (Japan), Seoul (Zuid-Korea) en Taipei (Taiwan).

noot voor de redactie/