Universiteit Maastricht


Persbericht

5 juni 2008

Masterclass culturele diversiteit voor promovendi

Goeroe Geert Hofstede weer even in Maastricht

Prof. dr. Geert Hofstede, wereldwijd goeroe op het gebied van culturele diversiteit en emeritus hoogleraar van de Universiteit Maastricht, komt van 10 tot 13 juni terug naar Maastricht voor een masterclass cultural diversity aan achttien promovendi van over de hele wereld. Onlangs werd Hofstede door de Wall Street Journal opgenomen in de top twintig van meest invloedrijke denkers in het bedrijfsleven . De masterclass van Hofstede maakt deel uit van de activiteiten in het kader van het 25-jarig jubileum van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde.

Hofstede ontwikkelde een model waarin een aantal cultuurdimensies dient als graad­meter voor cultuurverschillen. Het doel van het model is deze verschillen inzichtelijk te maken en zodoende te overbruggen. Hofstede geniet wereldwijd bekendheid door zijn boek Culture s Consequences uit 1980 en is al twintig jaar Nederlands meest geciteerde auteur in de Social Science Citation Index.

In de week van 8 tot en met 13 juni doen achttien promovendi van over de hele wereld de Universiteit Maastricht aan om intensief begeleid te worden bij het schrijven van hun dissertatie. Ze komen bijvoorbeeld uit Brazilië, Puerto Rico, Hongarije en Scandinavië en zijn allemaal bezig met cross-cultureel onderzoek. Van 10 tot 13 juni geeft Hofstede hen zelf een serie masterclases. Bijzonder , vindt de faculteit, om Hofstede weer even terug op het oude nest te hebben voor deze specifieke doelgroep , aldus coördinator van de masterclass Martin Carree.

Naast Hofstede komen vier andere deskundigen uit zijn vakgebied naar Maastricht: Mark Peterson uit Florida, USA, die sinds 2006 de Geert Hofstede-leerstoel van de UM bekleedt, Mikael Søndergaard uit Aarhus, Denemarken, Michael Minkov uit Sofia, Bulgarije en Gert Jan Hofstede uit Wageningen.

Top 20

In de top-20 van Most influential business thinkers , die de Wall Street Journal op 5 mei publiceerde, staat Hofstede op de zestiende plaats. De lijst is gebaseerd op hits in Google, resultaten in de digitale knipsel-databank LexisNexis en academische citaties. Auteur en consultant Gary Hamel voert de lijst aan, gevolgd door columnist Thomas Friedman en Microsoft-voorzitter Bill Gates.

Noot voor de pers:

Meer informatie over het 25-jarig jubileum van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde: http://www.feba25anniversary.nl/

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Julienne Erckens, tel. 043 3883860, e-mail j.erckens@EFB.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Leading in Learning

Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.