Ingezonden persbericht


GroenLinks wil een opgeruimd 2009!
Hondenbelasting weg; opgeruimd staat wel zo netjes.

GroenLinks in Amersfoort wil de hondenbelasting afschaffen. Raadslid Sylvia Kesler denkt dat die maatregel nodig is om mensen ertoe te brengen om de poep van hun hond op te ruimen. "Ik bied mensen nog wel eens een van de zakjes aan die ik zelf aan de riem van mijn hond heb. Smalend wijzen ze dat altijd van de hand; meestal met de opmerking dat ze 'niet voor niks hondenbelasting betalen'. Als dat argument wegvalt kan iedereen hen met alle recht aanspreken op hun gedrag ". Een hondenbezitter is niet per definitie een vervuiler. Als de vervuiler moet betalen, dan moet dat degene zijn die niet opruimt. De fractie roept op te onderzoeken of boetes kunnen worden opgelegd via naheffingsaanslagen en pleit ervoor meer nadruk te leggen op de positieve aspecten van hondenbezit, zoals sociale veiligheid, sociale contacten, pedagogische waarden, frisse lucht en lichaamsbeweging

Hondenbelasting is een algemene belasting op hondenbezit en hoeft niet perse daarvoor gebruikt te worden. Heffing betekent dus extra inkomsten voor de gemeente. In Amersfoort betaald men voor één hond 71,62 euro. Met de hondenbelasting wordt maar ten dele het opruimen van hondenpoep en het onderhoud van hondenuitlaatplaatsen betaald. In de praktijk blijkt dat opruimen van hondenpoep een van de vele 'prioriteiten' binnen de gemeente is en dat de overlast niet wordt verholpen. Volgens Kesler wordt het probleem dus eerder groter omdat het mensen ertoe zou brengen juist niet op te ruimen omdat ze 'ervoor betalen dat de gemeente dat doet'.

"En waarom geen paardenbelasting of kattenbelasting of duivenbelasting?," vraagt Kesler zich af. "Allemaal (potentiële) veroorzakers van vergelijkbare ergernissen als honden. Alleen omdat wettelijk daarvoor geen belasting kan worden geheven blijven die dierenbezitters buiten schot. Terecht overigens. Willekeur dus om alleen bezitters van honden te belasten. Maar ook onrechtvaardig omdat er altijd hondenbezitters blijven die hun hond niet aangeven. De 'tandenborstelcontrole'-problematiek geldt ook hier: meer controle op betalen doet de kosten onevenredig oplopen en is geen oplossing."

Hondenbelasting werd meer dan 150 jaren geleden, in 1851 om precies te zijn, ingevoerd in Nederland met de intrede van eerste Gemeentewet. Toen werd het bezit van een hond ontmoedigd vanwege de gezondheidsrisico's: loslopende honden (en ook vossen) verspreidden hondsdolheid, een infectieziekte die door een beet op mensen kan worden overgedragen. Zo nu en dan hoor je nog wel dat vossen dat doen (voor het laatst eind jaren zestig van de vorige eeuw). Dat probleem is allang opgelost, dus ook wat dat betreft heeft de hondenbelasting wat GroenLinks betreft geen functie meer.

Intensivering van toezicht door boa's, fiscalisering van het boeteregime of bestuurlijke boetes waarbij de opbrengsten naar de gemeente gaan, zouden beter passen in deze tijd en meer gericht zijn op oplossing van het probleem. "Dat scheelt een hele hoop. Het is hoog tijd dat de échte vervuiler gaat betalen en dat de mensen samen met de gemeente de openbare ruimte weer opgeruimd achterlaten."

Sylvia Kesler
Raadslid GroenLinks
06-49130381


---- --