Raad van State


dinsdag 10 juni 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Larenstein, herziening ex art. 30" van de gemeente De Bilt. Het plan voorziet in de ontwikkeling van een nieuw bedrijvenpark ten westen van de kern Bilthoven. Onder meer de "Stichting tegen bedrijventerrein MOB/Larenstein" komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende zijn onderzocht. Verder vreest zij onder meer voor verkeers- en geluidsoverlast. De Raad van State oordeelde in een uitspraak van 5 oktober 2005 eerder over de komst van het bedrijvenpark. Het toenmalige goedkeuringsbesluit van de provincie is destijds vernietigd omdat geen onderzoek was verricht naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200409240/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200702782/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal heeft verleend voor de nieuwbouw van een moskee met dienstwoning aan de Berkstraat in Oldenzaal. Op dezelfde locatie is al 25 jaar een moskee gevestigd die met name door mensen van Turkse origine wordt bezocht. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning. Zij vinden dat het in strijd is met provinciaal beleid om op dat perceel te wonen. Hun beroep is door de rechtbank in Almelo gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen het college en de Islamitische Stichting Nederland, Fatih Oldenzaal, in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708426/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Uden heeft verleend voor een vergistingsinstallatie aan de Beukenlaan in Odiliapeel. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de installatie. Hun bezwaren zijn door het college niet inhoudelijk behandeld, omdat zij niet dicht genoeg bij de installatie zouden wonen. Daar zijn de omwonenden het niet mee eens. Een eerder beroep is door de rechtbank in Den Bosch ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707411/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend voor een musicaltheater aan de Europaboulevard in Amsterdam. Het gaat om een musicaltheater van Joop van den Ende aan de Amsterdamse Zuidas, tegenover de RAI. Architect Jo Coenen heeft het toekomstige theater ontworpen. In het hart van het gebouw komen de zaal met tribunes, speelvloer en toneeltorens. Daaromheen zijn de entree, foyers, kleedkamers en andere voorzieningen gelegen. Het theater moet aan 1850 bezoekers plek bieden. Bewonersvereniging 'De Mirandabuurt' is het niet eens met de vergunning. Zij vreest onder meer geluidoverlast en de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Volgens het college heeft de vereniging echter te laat bezwaar gemaakt en hoefde dat daarom niet meer inhoudelijk te worden behandeld. De vereniging is het daar niet eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Amsterdam ongegrond verklaard. (zaaknummer 200707004/1)

12.30 uur

Zitting over de vergunning die de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer heeft verleend aan erotische massagesalon Lady Butterfly in de gemeente. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van de salon. Zij vinden dat die in strijd is met het bestemmingsplan. Zij hebben echter ruim twee jaar na het besluit bezwaar gemaakt, waardoor het college hun bezwaren niet inhoudelijk heeft behandeld. Zij zijn het hier niet mee eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de omwonenden heeft het college het besluit ten onrechte niet gepubliceerd. In een eerder beroep zijn zij door de rechtbank in Groningen in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200708838/1)

14.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn om een bouwvergunning te verlenen voor een bedrijfsgebouw aan de Boogschutterstraat/Vissenstraat in Apeldoorn. In het gebouw, dat drie bouwlagen heeft, zijn bedrijfsruimten en industriële kantoren voorzien. Volgens het college is echter sprake van strijd met het bestemmingsplan. De eigenaar en de voormalige eigenaar van de grond, Eurocommerce Robex Groep en Eurocommerce Projectontwikkeling, komen tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep zijn zij door de rechtbank in Zutphen in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200708073/1)